Svenska och norska myndigheter rekommenderar alla hundägare att undvika större samlingar av hundar. Foto: Martin Källberg

SVA: Inga svenska fall av magsjuka hundar

I Norge har det under helgen rapporterats flera nya fall av sjuka och döda hundar, men det finns än så länge inga konstaterade fall av drabbade hundar i Sverige.
– Vi följer läget i Norge, och förstår att det finns en stor oro bland hundägarna, säger Elnaz Alizadeh, kommunikationschef vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Ett växande antal hundar i olika delar av Norge har drabbats av svåra diarréer och kräkningar. Flera hundar har dött eller avlivats i ett mycket snabbt sjukdomsförlopp. Norska Veterinärinstituttet har obducerat ett antal hundar och konstaterat kraftiga invärtes blödningar och onormalt stora mängder av bakterierna Clostridium perfringens och Providencia alcalifaciens, men den bakomliggande orsaken till hundarnas magsjuka är inte känd.

Hundsjukan sprider sig i Norge

– Vi står i daglig kontakt och har även ett möte inbokat med norska myndigheter under eftermiddagen. Än så länge har vi inga rapporterade fall av sjuka hundar i Sverige, säger Elnaz Alizadeh.

Trycket på SVA är stort. Många oroliga hundägare har hört sig för information och råd.

– Vi förstår deras oro, och det råd vi ger är att undvika samlingar av hundar. Vi vet inte vad som har drabbat de här hundarna, och så länge som vi inte har några fall i Sverige kan vi bara följa utvecklingen, säger Elnaz Alizadeh.

Kennelklubben stoppar norska hundar på grund av sjukdomsutbrott

Än så länge finns inga förbud mot att resa till eller från Norge med hund, men Svenska Kennelklubben tog i förra veckan beslut om att stoppa norska hundar på prov, utställning, tävling eller beskrivning. I Norge rekommenderar Norska kennelklubben att alla utställningar, prov och tävlingar ska stoppas. Myndigheter uppmanar också alla hundägare att inte låta hundar hälsa på varandra när de rastas.

Även de danska och finska kennelklubbarna har tills vidare stoppat norska hundar vid prov, tävling och utställningar.

Clostridium perfringens

Clostridium perfringens är en bakterie som normalt finns i jord och i tarmen hos många djur. Den kan bilda bakteriegift (toxin) och är en vanlig matförgiftningsbakterie.

Den är ofta utlösande mikroorganism vid "gasbrand", ett allvarligt sjukdomstillstånd som kan drabba vävnader med dålig blodförsörjning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.