Foto: Olle Olsson

Oklart om vargjakten utökas: ”Syftet med jakten är att glesa ut mellan reviren”

Dna visar att det fanns minst tio vargar i Andåreviret när jakten inleddes. Sex vargar sköts i reviret innan jakten blev avlyst. Länsstyrelsen kan ännu inte ge något besked om vargjakten kommer att återupptas i reviret.

Dna-analys från spillning insamlad sedan den 1 oktober visar att det fanns minst tio vargar i Andåreviret. Analyserna visar träff på föräldradjuren samt åtta avkommor födda i reviret Andån 1. Eftersom det inte är någon bred insamling från allmänheten den här inventeringssäsongen har få vargspillningar samlats in och det finns därför ett mörkertalet på hur många vargar det egentligen finns i Andåreviret.

Skogsbruket och jägare begär att vargrevir ska tömmas

Men utan någon som helst tvekan fanns det tio olika vargar i Andåreviret när licensjakten drog igång.

Rekordvarg fälld när hela tilldelningen fylldes på ett par timmar

– Det är ingen nyhet för oss att det finns fler vargar i Andåreviret än de sex länsstyrelsen beslutat om jakt på. Vi har därför förberett oss för detta, säger Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

 

• Så vad händer nu?

– Jag kan själv inte fatta något beslut om utökad jakt. Jag måste stämma av med min chef och med länsstyrelsens jurister. Juristerna har tidigare kommit fram till att vi inte ska fatta något ytterligare beslut om vargjakt innan kammarrätten avgjort de överklagningar som kommit in på det första vargjaktbeslutet. Men jag vet inte hur de resonerar när det gäller utökad jakt inom ett revir, säger Simon Viklund.

Juristen om utökad vargjakt: ”Länsstyrelsen kan fatta beslut redan i dag”

Det är en uppfattning som juristerna på länsstyrelsen tycks ha. Jägareförbundets jurist anser å sin sida att länsstyrelsen kan fatta beslut om vargjakt redan i dag.

• Är det inte bra om det här blir prövat eftersom olika jurister uppenbarligen gör vitt skilda tolkningar av lagstiftningen?

– Ja, det kan man tycka. Syftet med licensjaktsbeslutet är att glesa ut mellan vargreviren. Nu vet vi att det finns ett antal vargar kvar i Andåreviret och vi har dessutom indikationer på att alfatiken finns kvar efter jakten. Vi snabbutreder nu hur vi ska gå vidare, säger Simon Viklund.

 

• När kommer länsstyrelsen att ge ett besked?

– Det kommer så snart som möjligt. Vi har inget intresse av att det här ska dra ut på tiden.

 

Läs även

Nytt beslut: Vargjakten utökas

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev