Frågan som ska avgöras i EU-domstolen gäller finsk vargjakt, men kan få återverkningar på den svenska vargförvaltningen.

Frågan som ska avgöras i EU-domstolen gäller finsk vargjakt, men kan få återverkningar på den svenska vargförvaltningen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Oklart om regeringen svarar EU i vargfråga

Regeringen har ännu inte beslutat om man ska yttra sig i EU-domstolens ärende gällande den finska vargjakten. Den 3 april går tidsfristen ut.

I korta drag handlar saken om att Finlands Högsta förvaltningsdomstol har begärt EU-domstolens tolkning om vargjakt kan beviljas ”i stamvårdande syfte”, som det heter i det finska undantaget.

Jakten ska bedrivas för att värna älgjakten, minska tjuvjakten, öka allmänhetens säkerhet och minska risken för att hundar vargdödas.

Alltså ungefär samma argument som Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige förde fram när man avgjorde frågan om licensjakt på varg kan bedrivas i vårt land. Därmed kan ett utslag i EU-domstolen påverka även den svenska vargförvaltningen.

 

Flera departement

I samband med att EU-domstolen får en förhandsförfrågan vad gäller tolkningen av EU-rätten inbjuds med automatik samtliga medlemsländer att uttala sig i ärendet.

Biträdande enhetschefen på UD:s rättsenhet, Anna Falk, säger till Svensk Jakt att regeringen ännu inte har beslutat om man ska yttra sig om vargjakten.

– Det enda besked jag kan lämna är att frågan är under beredning och ska avgöras inom de närmaste veckorna. Även om den hanteras av UD sker arbetet i samråd med andra berörda departement, i första hand miljödepartementet och näringsdepartementet, säger Anna Falk.

 

Lång tid

Regeringen har haft gott om tid på sig att fatta beslut. Gången är att man har två månader plus tio dagar på sig att svara efter att inbjudan till det skickats ut av domstolen. Det innebär att erbjudandet kom till UD någon gång den 24–25 januari.

Enligt Anna Falk är det ingen av de närmast berörda ministrarna vad gäller rovdjursfrågan – landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) eller miljöminister Karolina Skog (MP) – som äger frågan, utan beslutet tas kollektivt.

 

Svenska rättsregler

Erbjudanden från EU-domstolen till medlemsländerna om att yttra sig i rättsliga frågor är vanligt förekommande. Varje år får Sverige ta emot 400–500 stycken sådana. Men regeringen svarar endast på ett fåtal, i snitt 15 stycken.

– Då handlar det oftast om EU-rättens tolkning påverkar svenska rättsregler. Det kan gälla områden som allmänhetens tillgång till allmänna handlingar, miljöfrågor, sociala frågor och migration, säger Anna Falk.

 

Eftersom vargförvaltningen är omdiskuterad och vi har en nationell rättsordning vad gäller licensjakt på varg, kan man genom det dra slutsatsen att det är stor chans att regeringen yttrar sig i ärendet?

– Det är din tolkning, men jag kan inte säga något om det före dess att ett beslut kommer eller att tidsfristen löpt ut utan att regeringen har svarat, säger Anna Falk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev