Nytt yttrande om bågjakt – vetenskapligt råd efterlyser mer forskning
PremiumDet är fortfarande oklart om och när bågjakt blir tillåtet i Sverige.
Ett vetenskapligt råd efterlyser nu mer forskning.
Sveriges lantbruksuniversitets vetenskapliga råd för djurskydd har nu kommit med sitt yttrande om jakt med pil och båge.
Rådet tar dock inte någon konkret ställning vad gäller för eller emot införande av bågjakt, utan för istället långa resonemang om etik, forskning med mera.
Norge och Island tillåter inte jakt med pil och båge. Det gör däremot Danmark och Finland i olika utsträckning. Inget av de nordiska länderna tillåter jakt med pil och båge på älg. Danmark och Finland har krav på utbildning och godkänt bågskytteprov för bågjägare.
Föreslog bågjakt
2018 föreslog Naturvårdsverket att det ska bli tillåtet jaga med pilbåge i Sverige men beslutade kort därefter att utreda frågan ännu ett varv innan ett slutligt beslut.
Bland annat ville Naturvårdsverket sammanställa forskning på området.
Nu har SLU:s vetenskapliga råd för djurskydd kommit med ett yttrande om bågjakt. Rådet tar inte ställning utan konstaterar bland annat att det inte är möjligt jämföra bågjakt med jakt med kulvapen eller hagelvapen:
”Även vad gäller jakt med kul- och hagelvapen finns en påtaglig brist på vetenskapliga studier som beskriver olika typer av djurvälfärdsrisker, och det kan därför inte uteslutas att jakt med pil och båge även skulle kunna innebära vissa fördelar jämfört med jakt med krutladdade skjutvapen. Direkta jämförelser av jakt med pil och båge respektive med kul- eller hagelvapen är av dessa anledningar inte möjliga.”
Varningsflagg
Samtidigt reser rådet varningsflagg och för ett resonemang om en pils verkan i ett djur:
”Omfattningen av skadorna efter ett pilskott är därför i de flesta fall sannolikt mindre än efter ett skott med kulvapen, och ett pilskott måste träffa vitala organ hos djuret för att orsaka en kraftig blödning och vara direkt dödande. Detta kan i sin tur innebära en ökad risk för förlängd tid till medvetslöshet och för skadeskjutning. Det går inte att uttala sig om huruvida olika vapen skiljer sig med avseende på deras förmåga att döda utan att orsaka onödigt lidande hos det jagade djuret, eftersom flera olika tolkningar av begreppet onödigt lidande är möjliga och olika intressen måste vägas mot varandra.”
Mer forskning
SLU:s vetenskapliga råd förespråkar mer forskning och föreslår följande:
”Experimentella jämförelser av tiden från träff till medvetslöshet för olika djurslag vid jakt med olika metoder, och graden av stress och smärta som djuret upplever under denna tid.”
Vidare föreslår rådet jämförelser i fält av skadeskjutningsfrekvens för olika djurslag och under olika förutsättningar, vid jakt med olika metoder. Rådet föreslår även kartläggning av attityder hos allmänheten, i synnerhet personer som vistas i naturen och olika intressegrupper inom friluftslivet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.