Publicerad 30 november 2018 - 08:25

Det krävs ännu mer utredning innan Naturvårdsverket är berett att fatta beslut om eventuell bågjakt i Sverige.

Det krävs ännu mer utredning innan Naturvårdsverket är berett att fatta beslut om eventuell bågjakt i Sverige. Foto: Anders Gejer

Verket: Mer utredning krävs inför bågjaktsbeslut

Naturvårdsverket föreslog i somras att det ska bli tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige. Myndigheten har nu beslutat att utreda frågan ännu ett varv innan man fattar ett slutligt beslut.

Enligt strategin för svensk viltförvaltning tittar Naturvårdsverket på möjligheter att jaga på nya sätt. Under våren 2018 påbörjade Naturvårdsverket en översyn av föreskrifter om jaktmedel. I förslaget till nya föreskrifter fanns ett förslag om att tillåta jakt med pilbåge i Sverige, en jaktform som är tillåten i bland annat Danmark, USA och på Åland. Ett stort antal myndigheter och intresseorganisationer lämnade synpunkter på förslaget om nya föreskrifter om jaktmedel.

– Det kom in många synpunkter på förslaget. Det är positivt och visar på ett stort engagemang i frågan. Att vi får in synpunkter är ju syftet med en remiss, säger Hanna Dittrich Söderman i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket.

– Synpunkterna handlar å ena sidan om att man ifrågasätter om pilbågsjakt innebär för stor risk för onödigt lidande för viltet och å andra sidan om att förslaget är för snävt utformat, fortsätter hon.

 

Utreda mer

Naturvårdsverket har nu beslutat att utreda frågan vidare. I arbetet kommer myndigheten att titta på flera aspekter än tidigare, med utgångspunkt i de synpunkter som har kommit in. Bland annat kommer Naturvårdsverket att sammanställa forskning på området, utreda eventuella skillnader mellan effekten av en jaktpil jämfört med en kula ytterligare och, om möjligt, jämföra risken för skadskjutning vid jakt med pilbåge med risken för skadskjutning vid jakt med konventionella jaktvapen.

– Förslaget om pilbågsjakt är en del av hela förslaget om föreskrifter om jaktmedel. Vi kommer att bryta ut frågan om pilbågsjakt och hantera den separat så att inte reglerna om alla andra jaktmedel ska behöva vänta på fördjupad utredning av pilbågsjakten, säger Hanna Dittrich Söderman i pressmeddelandet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram