Vargen sprider sig söderut i landet, det första vargreviret i modern tid kan ha bildats i Östergötland. Foto: Mostphotos

Nytt vargrevir i Sydsverige?

Mycket tyder på att det första vargreviret i modern tid är på väg att etableras i Östergötland. Spårningar och DNA-analyser visar att två djur, en tik och en hane, rör sig i ett område mellan Borensberg och Finspång.

Området där de två vargarna tros ha bildat revir hyser starka stammar av bland annat dovvilt. Flera observationer har gjorts i trakterna av Hällestad. Området är 50.000–75.000 hektar stort med ytterpunkter som Borensberg, Tjällmo, Finspång och sjön Roxen.

Området där de två vargarna tros ha bildat revir hyser starka stammar av bland annat dovvilt. Flera observationer har gjorts i trakterna av Hällestad. Området är 50.000–75.000 hektar stort med ytterpunkter som Borensberg, Tjällmo, Finspång och sjön Roxen.

En ensam varg har funnits i området under en längre tid, sannolikt sedan i somras. Under hösten har länsstyrelsen fått flera rapporter om observationer av en ensam varg.

– I vinter har det tillkommit en varg. På nyårsafton spårades två djur i trakterna av Hällestad, varav en revirmarkerade, säger Anders Hedström som arbetar med rovdjurspårningar och som besiktningsman åt länsstyrelsen.

I samband med att en av vargarna filmades av en övervakningskamera spårades alldeles intill ytterligare en varg, så att de går tillsammans är klarlagt. DNA-analyser av insamlad spillning visar att det rör sig om en tik och en hane. Hanen kommer från Lindesberg i Närke, medan honan har invandrat från ett revir i Norge.

– Nu är vi angelägna om att få fler rapporter och mer spillning för DNA-analys för att säkerställa att det verkligen rör sig om två vargar och inte fler, säger Anders Hedström.

 

Gott om dov

Han beskriver området där vargarna rör sig som 50.000–75.000 hektar stort, viltrikt med dov, rådjur, älg och vildsvin.

Punkter i ytterkanterna av det möjliga reviret är Borensberg, Tjällmo, Finspång samt sjön Roxen. Trakterna av Hällestad kan betraktas som lite av en medelpunkt, där flera observationer har gjorts.

Länsstyrelsen ska sätta upp fler viltkameror i ett försök att öka övervakningen och för att kartlägga hur vargarna rör sig.

– Vi är mycket angelägna om att privatpersoner lägger in sina observationer på Skandobs för att inte bara myndigheten utan också jägare ska få en uppfattning om var vargarna finns, när de planerar sina jakter, säger Anders Hedström.

 

Valpar till våren?

Om några incidenter med hundar inträffat i samband med jakt känner han inte till, men tror inte att så är fallet.

Benny Nilsson.

På Jägareförbundet har jaktvårdskonsulent Benny Nilsson fått information om det möjliga vargreviret:

– Mycket tyder på att ett vargrevir har eller är på väg att bildas, där det kan födas valpar redan till våren. Det är i så fall det första i Östergötland i modern tid.

Några särskilda rekommendationer till östgötajägarna, utöver att vara observanta och hålla sig informerade om vargsituationen, har inte Benny Nilsson.

– Nej, vi vet för lite för att jag ska ge några särskilda råd nu, säger han.

Lång vandring för norsk vargtik

Den norska vargtiken har vandrat en lång väg för att slutligen hitta en hane i Östergötland.

Tiken är född Julussareviret i Norge och det var där det först hittades spillning efter den.

I höstas fanns hon i Riala norr om Stockholm och var där i flera månader, hon var även upp mot Uppsala.

Den 2 december var senaste gången det hittades spillning från vargen i Stockholms län, som hon lämnade när hon blev ensam. En norskfödd varghane sköts ju som bekant på skyddsjakt där i höstas.

Den 31 december var vargtiken plötsligt i Finspång.

Från Julussareviret i Norge via Åkersberga till Finspång är det fågelvägen 61 mil.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev