Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutar om licensjakt på varg i reviret Skrottmyren.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutar om licensjakt på varg i reviret Skrottmyren. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nytt beslut om utökad jakt på varg

ARTIKELN HAR UPPDATERATS Länsstyrelsen Gävleborg har tagit ett nytt beslut om vargjakt. Nu blir det jakt i reviret Skrottmyren där sex vargar får skjutas.

Förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att licensjakt inte kan genomföras i reviret Prästskogen som delas mellan Gävleborgs och Jämtlands län.
Anledningen var att beslutet inte ansågs ta tillräcklig hänsyn till påverkan på beståndet och gynnsam bevarandestatus kopplat till det norra förvaltningsområdets miniminivå.

Trots halverad vargjakt: Oklart om jakten utökas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen Gävleborg beslutar därför om licensjakt efter varg i reviret Skrottmyren i stället.

Länsstyrelsen menar att den stoppade licensjakten i reviret Prästskogen ”minskar det uttag som beräknats vara framåtsyftande i förvaltningen av arten varg.”

 

Sänker inte stammen

Länsstyrelsen anser därför att resultatet av domarna kommer att få stor betydelse för såväl den nationella som den regionala populationen samt länsstyrelsens arbete för att främja samexistensen mellan varg och människa.

Vargarna dubbelt så många som beslutat i Gävleborg

Länsstyrelsen Gävleborg pekar av dessa anledningar ut ett nytt revir för licensjakt efter varg i Gävleborgs län. Om det inte görs anser länsstyrelsen att det inte är möjligt att nå målsättningen för rovdjursförvaltningen i länet som är satt av Viltförvaltningsdelegationen.

Länsstyrelsen Gävleborg beslutar därför om licensjakt efter varg i reviret Skrottmyren. Reviret ligger i ett kluster av revir i Ljusdals kommun. Enligt det senaste årets inventering finns det ingen genetiskt viktig varg i området.

 

Start om en knapp vecka

Enligt länsstyrelsen beslut får jakten i Skrottmyren inledas först den 10 januari.

– Vi har valt att senarelägga jaktstarten då vi vet med oss att dessa beslut överklagas och då vill möjliggöra för förvaltningsrätten att inkomma med ett avgörande. Vi har också tagit hänsyn till att samordningen av jakten inte görs i en handvändning, förklarar Sandra Wahlund, handläggare på länsstyrelsens enhet för vilt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev