Ett regeringsbeslut om nya jakttider dröjer, och frågan är om de blir klara i tid inför det nya jaktåret som börjar 1 juli. Foto: Madeleine Lewander

Nya jakttider försenas på grund av Miljöpartiet

Premium

Regeringens beslut om nya jakttider behöver komma i god tid innan jaktåret börjar, bland annat för att hinna kommuniceras till jägarna. Nu har beslutet försenats efter att miljöpartistiskt ledda miljödepartementet blandat sig i processen, enligt uppgifter till Svensk Jakt.

Arbetet med de nya jakttiderna har pågått under flera år. Förra sommaren lämnade Naturvårdsverket sitt förslag till regeringen. Efter det har ytterligare en remissrunda genomförts av näringsdepartementet, då intresseorganisationer som Jägareförbundet har fått lämna synpunkter på förslaget.

Avsikten är att de nya jakttiderna ska börja gälla från och med det nya jaktåret 2021–2022, alltså från och med 1 juli i år. Men enligt uppgifter till Svensk Jakt har regeringens beslut försenats efter att miljödepartementet, som ju leds av miljöpartisten Per Bolund, haft synpunkter på jakttiderna.

 

Intern regeringsremiss

Ett förslag till regeringsbeslut var framtaget av näringsdepartementet när det skickades på någon slags intern remissrunda inom regeringen, då det landade på miljödepartementets bord.

Nu pågår förhandlingar mellan departementen, där miljöpartisterna kräver förändringar för att säga ja till förslaget.

När Svensk Jakt frågar landsbygdsministern när regeringens beslut kommer får vi det lakoniska svaret från hennes pressekreterare:

– Frågan om jakttider bereds i regeringskansliet och vi kommer att återkomma i frågan så snart det är möjligt.

 

Behöver tid

Daniel Ligné.

På Jägareförbundet ser man med oro på den senaste utvecklingen. Inte bara för de förändringar som kan komma i förslaget med hänsyn taget till den jaktpolitik Miljöpartiet företräder, utan också för att beslutet kan komma allt för sent.

– Efter att ha arbetat med det här i tre år där vi trummat på med fakta och där det i stora drag såg ut att bli bra, är jag ledsen över den senaste utvecklingen, kommenterar riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Jägareförbundet har i sina kontakter med regeringen betonat att beslutet om jakttiderna måste tas i god tid innan jaktåret börjar. Detsamma påpekades av Naturvårdsverket när förslaget överlämnades.

– Vi har sagt att ett beslut behöver komma under första halvan av april för att hinna med allt som behöver göras, och det har vi ju passerat nu, säger Daniel Ligné.

 

I god tro

Att det krävs gott om tid från det att beslutet tas fram till jakttiderna börjar gälla, beror för Jägareförbundets del inte bara på att det behöver kommuniceras till jägarna, för att inte de i god tro ska riskera att begå jaktbrott.

– Det är också mycket annat. Jägarskolan med boken Lagen måste arbetas om inför kursverksamheten som startar i höst, helst ska vi hinna få fram och skicka ut en jakttidtabell, juridiska tolkningar av till exempel nya skyddsjaktbestämmelser behöver göras, med mera, säger Daniel Ligné.

 

Ett år till

Därför kan det vara att föredra att regeringen skjuter på att införa de nya jakttiderna ett år. De tider jägarna har att rätta sig efter nu, fungerar utan större problem ytterligare ett jaktår.

– Ja, hellre än att det hastas fram ett beslut som inte är bra och som vi ändå inte får tid att ta hänsyn till på ett genomarbetat sätt, kan vi jaga enligt nuvarande jakttider ett år till, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev