Två kullsykon ur den första kullen i Sjundareviret har fått valpar. Tiken som är mor till de valpar som nu bildat revir sköts i nödvärn under en hundattack hösten 2015. Foto: Petter Rybäck

Ny föryngring av kullsyskon i Sjundareviret

Ett nytt vargpar har etablerat sig i det gamla Sjundareviret. Vargarna är helsyskon och har fått minst en valp i området sydväst om Södertälje.

Två vargar födda i det tidigare Sjundareviret har återvänt och fått minst en valp våren 2017. Länsstyrelsen i Stockholm har samlat in spillning i reviret och konstaterat en föryngring.

2015 konstaterades en föryngring med sex valpar i det första reviret. Under 2015 och 2016 dödade de vargarna ett stort antal får på bland annat Molstabergs gård.

 

Sköts på nära håll

Alfatiken i reviret sköts i nödvärn under ett hundangrepp i slutet av september 2015, vilket ledde till en omfattande polisutredning och nu väntar också rättegång för skytten. Attacker på hundar och andra tamdjur har lett till skyddsjakt.

Vintern 2016/2017 fanns två tikar kvar från den kull som var född 2015 och under våren återvände två hanar från kullen till sitt födelserevir.

Där har en av hanarna nu bildat revir och fått minst en valp med ett kullsyskon.

 

Analyser kan ge svar

Varglorten från valpen hittades i slutet av november.

– DNA-resultatet från Viltskadecenter visar att spillningen kommer från en ny individ, en valp vars föräldrar är syskon födda i Sjundareviret 2015. Eftersom det har skett en föryngring i området är det ett etablerat revir. Reviret går under namnet Sjunda 2, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholms län på länsstyrelsens hemsida.

I nuläget konstaterar länsstyrelsen att det finns minst tre vargar i området. Ytterligare spillning har skickats på analys.

 

Skygga vargar

Det nya paret har uppträtt betydligt försiktigare än sina föräldrar. De undviker människor och har inte angripit tamboskap.

I januari 2017 dödades en jakthund av varg i Sjundareviret, mellan Gnesta och Södertälje.

Det nya reviret kallas Sjunda 2 och är för närvarande det enda bekräftade vargreviret i Stockholms län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev