Arkivbild. Foto: Johnny Olsson

Jakthund vargdödad i Sjundareviret

UPPDATERAD TEXT. Springer spanieln Enzo blev nio år gammal. Under en jakt på lördagen blev han dödad av en varg i Sjundareviret mellan Gnesta och Södertälje.

– Visst var man orolig när man släppte honom, men man tänkte på sjöar, isar, trafik och möjligen vildsvin, inte på varg, om det nu är det, säger Enzos ägare till Länstidningen.

Hunden, som brukade driva i 5–15 minuter, drog iväg långt och hamnade i Sjundarevirets trakter. Ägaren och hans jaktkamrat såg på pejlen vart Enzo var på väg och försökte genskjuta honom, men hann inte fram i tid.

 

Ett kvitto

– Det känns i alla fall skönt att jag kunde pejla honom hela tiden och att vi hittade honom. Då fick vi ett kvitto på att han är död. Annars hade man gått och funderat över vad det var som hände, vart han tog vägen, säger hundägaren till Länstidningen.

Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm, bekräftar att hunden troligen dödats av varg. Skadorna på hunden och andra spår på platsen styrker detta. Under söndagen spårades dessutom två vargar i området.

 

Obduktionsresultat

Arne Söderberg. Foto: Martin Källberg

Kroppen obducerades under måndagen på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Vår bedömning är att det var varg, säger Arne Söderberg till Svensk Jakt.

Han närvarade vid obduktionen och har även meddelat hundägaren resultatet.

I mitten av nästa vecka förväntas DNA-resultat vara klara. De kan avgöra om det fortfarande är två ungtikar födda 2015 som rör sig i reviret.

– Jag har skickat in två spillningsprov, urinprov och en topsning till Viltskadecenter för analys, säger Arne Söderberg.

 

Skyddsjakt

Den 30 november avslutades skyddsjakten på varg i Sjundaområdet, utan att någon varg hade blivit skjuten. Om det åter är aktuellt med ett skyddsjaktsbeslut är enligt Arne Söderberg för tidigt att säga.

Under 2015 och 2016 dödades ett stort antal får av varg på bland annat Molstabergs gård.

Alfatiken i reviret sköts i nödvärn under ett hundangrepp i slutet av september 2015.

Två vargar finns kvar i Sjundareviret.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev