– Det är viktigt att alla intressenter nu får komma till tals, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nu ska rennäringslagen utredas

Regeringen vill se över rennäringslagen, som en konsekvens av Högsta domstolens uppmärksammade dom i Girjasmålet tidigare i år, rapporterar TT.

HD-domen gick stick i stäv med hur lagen fram tills dess hade tolkats och kunde potentiellt innebära krav på liknande rättigheter från andra samebyar i Sverige.
Regeringen har nu analyserat domen och insett att en direkt konsekvens av den är att rennäringslagen från 1971 måste ses över.
– Domen är väldigt komplex och griper över väldigt komplicerad materia. Men efter analys kunde vi konstatera att den kommer få konsekvenser för andra samebyar, för samer som inte ingår i samebyar och för medborgare som har intresse för fiske och småviltjakt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

 

Berörda aktörer

Arbetet med att tillsätta en utredning av lagen kommer nu ta vid, vilket Svensk Jakt tidigare har skrivit om.
– Under hösten kommer vi att inrätta ett sakråd med alla berörda aktörer för att säkerställa att vi har en god dialog kring hur utredningsdirektiven ska se ut. Det är nu viktigt att alla intressenter får komma till tals och att vi gör en väl avvägd bedömning, säger Jennie Nilsson.
Under senhöst eller i slutet av året kommer regeringen fatta beslut om hur utredningen ska gå till och när den ska presenteras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev