Länsstyrelserna ska samverka med sina viltförvaltningsdelegationer om förslag på nya miniminivåer för stora rovdjur. Men de ska också samverka med varandra om förslagen, enligt Naturvårdsverket.

Nu ska miniminivåerna för rovdjur ses över

Naturvårdsverket inleder en översyn av miniminivåer för rovdjur i Sverige som ska vara klar senast 2019.

Svensk Jakt Publicerad 23 april 2018 - 16:57

Naturvårdsverket har i dag begärt att landets länsstyrelser ska komma in med förslag på miniminivåer för rovdjur i län och rovdjursförvaltningsområden.

Miniminivåerna ska ses över minst vart femte år. Den senaste översynen skedde 2014 och översynen som nu ska inledas ska vara avslutad 2019.

 

Samverkan

Miniminivåer anger det lägsta antalet björn, järv, varg och lo som måste finnas för att arterna garanterat ska finnas i livskraftiga stammar i Sverige. Naturvårdsverket fastställer nivåerna utifrån förslag från länsstyrelserna.

– Varje länsstyrelse ska samverka med sin viltförvaltningsdelegation om förslag på nya miniminivåer och länsstyrelserna ska också samverka med varandra om förslagen, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare vid Naturvårdsverket.

 

Spridning försvåras

I december 2017 skrev Naturvårdsverket till regeringen och önskade att kravet på länsvisa miniminivåer tas bort. Verket anser att till exempel mål om minskade koncentrationer av varg och ökad spridning av rovdjur blir svårare att nå. Regeringen kommer dock inte att hinna ta ställning till detta innan en översyn måste påbörjas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev