Regeringen backar på flera punkter i sitt nya förslag till vapenregler i svensk lagstiftning. Inrikesminister Mikael Damberg (S), hävdar att jägarna nu inte kommer att beröras. Foto: Fotograf Kristian Pohl/Regeringskansliet

Nu backar regeringen om vapenregler

Regeringen lägger fram ett nytt förslag till hur EU:s reviderade vapendirektiv ska genomföras i svensk lag. Hård kritik från jägarorganisationer och oppositionen i riksdagen ligger bakom, rapporterar Ystads Allehanda/TT.

– Riksdagen ville inte gå med på det förslag som vi hade presenterat. Vi har lyssnat på remissynpunkter, inte minst från jägarhåll, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff till TT.

Det nya förslaget skickas ut på remiss till den 23 augusti och ska därefter föredras i lagrådet. I förslaget finns det inga regleringar kvar vad gäller löstagbara magasin för halvautomatiska och repeterande vapen med kantantändning. Mikael Damberg bedömer att jägarna därmed inte ska beröras.

Inrikesministern säger också till TT att han kommer att driva på Polismyndigheten för att tiderna för handläggning av vapenlicenser ska bli kortare. Det ska i första hand ske genom att digitalisera hanteringen så att processen blir smidigare och kortare för både de som ansöker och de som hanterar ansökningarna

Damberg aviserar även att regeringen tänker gå vidare med förslag som gör att jägare inte ska behöva ha tillstånd för ljuddämpare.

 

Jägareförbundet kommenterar

Bo Sköld. Foto: Martin Källberg

– Det är bra att regeringen lyssnar på våra synpunkter vad avser magasin för kantantänd ammunition, att de inte ska omfattas av regleringen. Vår grundprincip är att det ska ske en minimiimplementering av EU:s vapendirektiv, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld. Han fortsätter:

– Vi får återkomma med mer konkreta synpunkter efterhand och när vi svarar på remissen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev