Naturvårdsverket har synpunkter på den norska licensjakten på varg.
Foto: Olle Olsson

Norsk vargjakt kritiseras av svenska myndigheter

Premium

Naturvårdsverket kritiserar det norska beslutet om licensjakt på varg i Römskogsreviret nära gränsen till Sverige. Yttrandet kan få politiska konsekvenser.
– Det är upprörande att en svensk myndighet lägger sig i norsk inrikespolitik, säger Kjell- Arne Ottosson, (KD), riksdagsman från Årjäng.

Norska rovviltnämnden har beslutat om licensjakt på varg i tre revir inom den norska vargzonen. Det handlar om Letjennareviret i Hedmark, Römskogreviret i Östfold samt Mangenreviret i Akershus.

Römskogsreviret ligger på gränsen till Sverige, och här har Naturvårdsverket getts möjlighet att yttra sig över jakten, trots att reviret till mycket liten del, eller kanske inte alls, berör Sverige.

Miljöministerns varg ska skjutas

Naturvårdsverket anser trots det i sitt yttrande att det är olyckligt att licensjakt medges i reviret.

Jakten kan enligt Naturvårdsverket påverka den svenska vargpopulationens storlek negativt.

– Populationen är kritiskt nära att hamna under referensvärdet i Sverige, hävdar Naturvårdsverket som en förklaring till sin hållning.

Römskogsreviret är ett av flera gränsrevir som likt ett pärlband ligger på och längs riksgränsen mellan Sverige och Norge.

Trots att Römskogsreviret till en helt övervägande del ligger i Norge är det Naturvårdsverkets hållning att den beslutade jakten försvårar det fortsatta arbetet med att uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen.

 

Kan påverka

Även länsstyrelsen i Värmland har fått möjlighet att yttra sig.

Där är tonläget mer återhållsam.

– Även om licensjakt i Römskogreviret inte har någon praktisk påverkan på vargförvaltningen i Värmland, eftersom det i år inte finns möjlighet till licensjakt på svensk sida av reviret, så kan det eventuellt få påverkan på kommande vinters inventeringsresultat i Sverige ifall ett gränsrevir tas bort, skriver Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland i yttrandet.

Kjell-Arne Ottosson, (KD). Foto: Riksdagen

Kjell-Arne Ottosson, riksdagsman för KD och bosatt i det berörda området i västra Värmland är mycket kritisk till den svenska hållningen. Gränsreviren har under lång tid varit ett problem där jakt hela tiden har blockerats av svenska myndigheter.

– Norska myndigheter vill ha en gemensam förvaltning av gränsreviren, men det verkar omöjligt. Istället går Naturvårdsverket in och försöker styra norska politik i en fråga som egentligen inte berör Sverige. Det här reviret har aldrig bekräftats med DNA på svensk sida, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

Kräver svar

Han kommer nu att vända sig till miljöminister Isabella Lövin, (MP), men en interpellation där han vill ha besked om ministerns syn på Naturvårdsverkets agerande.

– Det här är ett område som under lång tid varit hårt drabbat av varg. Naturvårdsverket har getts möjlighet att yttra sig men borde ha avstått. Det här är upprörande, säger Kjell-Arne Ottosson.

Han efterlyser istället tydliga signaler om gemensam förvaltning av gränsreviren, i samma anda som inventeringar och andra gränsöverskridande samarbeten som det pågående projektet Grensevilt.

Totalt ska 17 vargar skjutas i den beslutade norska licensjakten på varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev