I Norge har Rovviltnämnden beslutat om jakt i tre revir inne i den så kallade Ulvezonen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Miljöministerns varg ska skjutas

Miljöminister Ola Elvestuen är en rovdjurens röst i den norska regeringen. Något som bland annat märktes då han fotograferades med en vargvalp ur Letjennareviret. Nu ska ministerns varg skjutas med den övriga flocken.

Jan Henricson Publicerad 6 september 2019 - 14:39

Norska rovviltnämnden har beslutat att tre revir inom den så kallade Ulvezonen ska tömmas på varg, Letjennareviret i Hedmark, Römskogreviret i Östfold samt Mangenreviret i Akershus.

Det kan emellertid komma att bli mellan två och tre revir, eftersom ett revir delas med Sverige och om vargflocken, eller delar av den, är på för norska jägare fel sida gränsen under jakttiden, så innebär det begränsningar.

 

Några är emot

Enligt Rovviltnämndes beslut kommer man genom att reviren tas bort ner mot den nivå på den norska vargstammen som stortinget beslutat om.

Men beslutet är inte okontroversiellt. Nämnden var inte enig. Det finns ledamöter som är emot jakten med motiveringen att vargen är en hotad art, och att det vore bättre att följa svenska myndigheters exempel som inte beviljar någon licensjakt i vinter.

Och utöver det finns den närmast pikanta detaljen med statsrådets vargvalp att hantera. Inte minst innebär det en mediamässig godbit, vilket märks i en artikel hos NRK.

 

 

I samband med att miljöminister Elvestun följde med vargforskare till Letjennarevirets lya fotograferades och filmades han tillsammans med vargvalparna.

Filmen lade Ola Elvestun ut på sin Facebooksida med texten: ”Se her! Dette er helt unikt. Dette er Balder. Han er ulv og vel bare tre uker gammel.”

I filmen gör han ingen hemlighet av vad han anser om varg i Norge:

”Hvis noen trenger et bedre bevis på at vi skal ha ulv i Norge, og at vi trenger en levedyktig bestand, så er det han her. Han er et veldig godt eksempel på hva ulv også innebærer. Dette er helt fantastisk.”

Nu kan miljöministern få ett mycket delikat ärende på sitt bord. Rovviltnämndens beslut om jakt på hans vargvalp Balder och dennes syskon har nämligen överklagats.

Tidigare har Rovviltnämnden beslutat att tolv vargar ska tas bort utanför Ulvezonen i Norge.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram