Naturvårdsverket ger nu även Sveaskog rätt att skyddsjaga älg i Västerbotten. Tidigare fick det statliga bolaget tillåtelse att skyddsjaga älg i Norrbotten, men Sveaskog har meddelat att man inte kommer genomföra någon skyddsjakt, varken i Norrbotten eller Västerbotten. Foto: Lars Nilsson

Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt på älg i Västerbotten

Naturvårdsverket ändrar länsstyrelsen i Västerbottens beslut och ger klartecken till Sveaskog att skyddsjaga 16 älgar.

Statliga Sveaskog hade ansökt om att få skyddsjaga 50 älgar från helikopter i ett område utanför Lycksele i Västerbotten. Länsstyrelsen sade nej. Sveaskog överklagade och får nu delvis rätt. Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt på 16 älgar men återförvisar frågan om jakt från helikopter, skoter och drönare till länsstyrelsen.

 

Avstår skyddsjakt

Sveaskog får skyddsjaga älg från och med idag fram till och med den 12 april.
Det statliga skogsbolaget har dock redan meddelat att man avstår från att skyddsjaga älg både i Norrbotten och Västerbotten eftersom man anser att ärendet dragit ut på tiden hos både länsstyrelse samt Naturvårdsverket, och att beslutet kommer för sent. Sveaskog anger i ett pressmeddelande inga etiska motiv till att bolaget avstår skyddsjakt.

 

Fick rätt även i Norrbotten

Även i Norrbotten har Sveaskog ansökt om att få skyddsjaga älg. Där blev det också nej från länsstyrelsen. Men Sveaskog överklagade till Naturvårdsverket och fick rätt att avliva 18 älgar, men Sveaskog kommer som sagt inte nyttja möjligheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev