Naturvårdsverket försvarar sig mot poliskritik om jaktvapen

Att Naturvårdsverket i sina nya föreskrifter om jaktmedel, tagit bort skrivningen att jaktvapen inte får ha militärt utseende orsakar kritik från polisen, som anser att det innebär att fler människor riskerar att bli skjutna på gator och torg. Naturvårdsverket går i svaromål på sin hemsida.

På tisdagen väckte ett inslag i SVT uppmärksamhet i jägar- och skyttekretsar, då chefen för Polisens nationella skjutvapencenter kritiserade Naturvårdsverkets nya föreskrifter om jaktmedel som börjar gälla den 1 augusti.

Enligt Isabel Thorén, chef för Polisens nationella skjutvapencenter, riskerar fler människor att bli skjutna med de nya föreskrifterna. I SVT-inslaget och i en artikel från TT gjordes också kopplingar till masskjutningar i USA.

På ministerns bord

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) uttalade sig i artikeln, där han säger att hans departement ska analysera frågan ytterligare.

– Den här frågan har hamnat mellan olika departement och har inte legat inom mitt område. Vi måste analysera frågan och se vad det här får för konsekvenser, sa Gunnar Strömmer till SVT.

Som repeterstudsare

I Naturvårdsverkets nuvarande föreskrifter, som gäller till den 1 augusti, regleras i paragraf 11 hur halvautomatiska kulgevär ska vara konstruerade för att få användas vid jakt. Där heter det att de ”till konstruktion och utseende avser att efterlikna konventionella, manuellt omladdade kulgevär för jakt – förutom vad gäller omladdningsfunktionen”.

Med andra ord, de får inte ha ett utseende som för tankarna till militärer och krig.

Det är denna skrivning som tagits bort i de nya föreskrifterna. På sin hemsida förklarar nu Naturvårdsverket – efter Polisens kritik – varför man gör denna förändring.

Ständig utveckling

Efter att ha beskrivit vad som sägs i nuvarande föreskrifter, skriver Naturvårdsverket:

”Vår uppfattning är att de bestämmelser som nu tas bort har medfört svåra gränsdragningar, bland annat då det ofta är komplicerat att reda ut vad som menas med civil typ och vad ett visst vapen ursprungligen har konstruerats för.

Att bedöma utseendet på ett vapen är också problematiskt. Ett skäl till det är att det sker en ständig utveckling av vapen. Vapen som uppges vara konstruerade för jakt ser i många fall inte ut som tidigare, det kan handla om materialval, möjligheter att montera sikten, med mera. Vissa utformningar och egenskaper förekommer både på vapen som uppges vara för militärt bruk och på vapen som uppges vara avsedda för jakt.”

Pipor och magasin

Naturvårdsverket utvecklar sitt resonemang med att skriva att föreskrifterna ska ställa krav som gör att jakten kan bedrivas på ett säkert sätt utan att viltet orsakas onödigt lidande.

Att bedöma utseendet på ett vapen är också problematiskt. Ett skäl till det är att det sker en ständig utveckling av vapen.

Naturvårdsverket

Därför vill man fokusera på vapnets faktiska egenskaper, som är enklare att bedöma. Sådant som magasinskapacitet och piplängd, för att ta ett par exempel.

Noteras kan att det i de nya föreskrifterna slås fast att halvautomatiska kul- och hagelgevär som har vikbar eller teleskopisk kolv och som blir kortare än 60 centimeter när kolven fälls in, och som fortfarande går att skjuta med, inte får användas vid jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev