Gunilla Ewing Skotnicka, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket, förklarar varför verket valde att byta ut handläggaren för bågjakt. Foto: Martin Källberg & Naturvårdsverket

Gunilla Ewing Skotnicka, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket, förklarar varför verket valde att byta ut handläggaren för bågjakt. Foto: Martin Källberg & Naturvårdsverket

Naturvårdsverket byter handläggare för bågjakten

Naturvårdsverket byter ut den handläggare som arbetat med utredningen om bågjakt. Handläggaren byts ut efter att två privatpersoner anklagat honom för att vara jävig eftersom han arrangerar och säljer jakter.

Naturvårdsverket har gjort en utredning huruvida handläggaren är jävig och myndighetens utredning visar att så inte är fallet, vilket Altinget var först att skriva om.

Men Naturvårdsverket väljer ändå att byta handläggare för ärendet. Enligt Gunilla Ewing Skotnicka, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket, görs detta för att fokus ska hamna på sakfrågan istället för på personen.

 

Gjorde Naturvårdsverket alltså fel som gav utredningsuppdraget till den här handläggaren?

– Nej. Men för att skapa arbetsro och få fokus på sakfrågan har vi valt att byta handläggare. Det är i sig inget konstigt. Det händer hela tiden att handläggare byts ut av olika anledningar.

 

Två privatpersoner har ifrågasatt handläggarens objektivitet så det här kan knappast kallas för en folkstorm. Är det alltid så enkelt att få en handläggare utbytt hos Naturvårdsverket?

– Man kan inte se det på det sättet. Naturvårdsverket fattar alltid ett beslut efter en helhetsbedömning. I det här fallet har fokus blivit för mycket på personfrågan istället för på sakfrågan. Därför vill vi flytta fokus till sakfrågan.

 

Det här handlar alltså inte om att Naturvårdsverket har ändrat sin bedömning kring bågjakten?

– Nej. Det här är Naturvårdsverkets förslag. Det förslaget har i sin tur gått ut på remiss och vi har fått in ett antal synpunkter. Synpunkterna håller vi på att bearbeta just nu och vi kommer under hösten ge besked hur vi går vidare kring detta.

 

En person som nyligen anställts hos Naturvårdsverket ombads i samband med anställningen lämna sitt förtroendeuppdrag inom Jägareförbundet. Finns det en policy inom verket som inte tillåter organisationsfrihet?

– Man får absolut vara medlem i olika organisationer. Men att ha ett förtroendeuppdrag, alltså när man har i uppdrag att företräda organisationen på något sätt, är inte förenligt om man ska arbeta med samma sakområde inom Naturvårdsverket. Man får heller inte ha ett förtroendeuppdrag inom en miljöorganisation och arbeta med den typen av frågor hos Naturvårdsverket. Då får man något slags dubbla uppdrag som inte är förenliga. Det blir jäv och man kan inte veta vilken lojalitet den personen har.

 

2014 gjorde Svensk Jakt en uppmärksammad granskning där bland annat en av Naturvårdsverkets handläggare betalade ut bidrag till föreningar där hon själv var medlem i. Då såg Naturvårdsverket inget fel i detta. Är det okej även i dag?

– Jag tror mig minnas det där fallet. Hon var bara medlem i organisationerna och vi står fast i vårt tidigare beslut, säger Gunilla Ewing Skotnicka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev