300 är fortsatt gynnsam bevarandestatus för varg i Sverige. Foto: Mostphotos

300 är fortsatt gynnsam bevarandestatus för varg i Sverige.

Naturvårdsverket ändrar inte GYBS för varg

Minst 600 vargar krävs för gynnsam bevarandestatus, GYBS, för varg i Sverige. Det framförs i slutrapporten från forskningsprojektet ”Claws and laws”.
Men Naturvårdsverket kommer inte ändra siffran 300.

Maria Hörnell Willebrand. Foto: Martin Källberg

– Nej, vi kommer inte vidta några åtgärder på grund av den här enskilda forskarrapporten. Det här är heller ingen forskning som Naturvårdsverkets viltenhet beställt, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

 

Digert arbete

2015 rapporterade Naturvårdsverket att gynnsam bevarandestatus för varg i Sverige är 300 individer. Och enligt verket föregicks den rapporten av en digert arbete där bland annat två forskargrupper och juridisk expertis var involverade.

– De kom fram till att gynnsam bevarandestatus för varg i Sverige ska vara 300. Det finns vad vi ser i nuläget ingen anledning att ändra den siffran som de kom fram till då, säger Maria Hörnell.

 

Referensvärden

2019 ska Naturvårdsverket se över och skicka referensvärden för samtliga stora rovdjur plus kungsörn till EU. Men i det arbetet kommer Naturvårdsverket inte ge något stort utrymme för varg.

– Eftersom vi utredde det här så sent som 2015 är det istället de andra stora rovdjuren som vi måste ägna mer tid åt då, säger Maria Hörnell.

 

Fem miljoner av skattemedel

Forskningsprojektet ”Claws and laws” kostade drygt fem miljoner kronor och bekostades av skattemedel. Det är Naturvårdsverkets miljöforskningsenhet som 2013 beviljade pengar till forskningsprojektet.

Guillaume Chapron på Grimsö forskningsstation var projektledare och huvudsökande för ”Claws and laws”.

Tre punkter för GYBS

Det finns tre förutsättningar som behöver vara uppfyllda om vargens bevarandestatus, GYBS, ska kunna anses vara gynnsam:

1. Vargens populationsutveckling visar att arten på lång sikt kommer att förbli en livskraftig del av sin livsmiljö.

2. Vargens naturliga utbredningsområde varken minskar eller sannolikt kommer att minska inom en överskådlig framtid.

3. Det finns – och sannolikt kommer att fortsätta att finnas – en tillräckligt stor livsmiljö för att artens populationer ska bibehållas på lång sikt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev