Publicerad 25 mars 2021 - 10:18

Foto: Blue Polarn / Mostphotos

Närgången vargtik får fällas på skyddsjakt

Premium

Det blir skyddsjakt på en närgången och revirmarkerande vargtik i Ockelbo kommun. Detta efter beslut av länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Det var i mitten av mars som 29 fastighetsägare i byarna Mo och Svartbo ansökte om skyddsjakt på varg. Skälen till ansökan var av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet och för att förhindra allvarlig skada, paragraf 23 a i jaktförordningen.

Sökande anger att ”vargar har varit in på allt för många gårdar och stökat runt. Efter den senaste tidens aktivitet av varg i byn är de enade om att situationen inte fungerar som det är idag och att det har varit så i perioder under många år.”

Bybor har fått nog av varg på gårdarna

Vidare beskriver de att vargars närvaro lett till att bönder känner oro inför kalvnings- och betessäsongen, hästägare ställer in sina ridturer, hundägare tar kortare promenader samt att utvecklingen som råder oroar, skrämmer och påverkar vardagen och möjligheten att bedriva en bra harmonisk verksamhet och leva ett harmoniskt liv.

Dessutom har det nyligen fötts kalvar på några gårdar i området och att berörda djurägare känner stor oro då de inte kan hålla djuren under uppsikt hela tiden eftersom de har andra arbeten också.

 

Revirmarkerande vargtik

Dna-analyserad vargspillning från området visar att det handlar om en vargtik född i Ryssjöreviret. Länsstyrelsen i Gävleborgs län uppger att samma varg vid flertalet tillfällen under flera år återkommit till aktuellt område och uppvisat ett oönskat beteende.

”Skyddsjakten på varg fungerar inte”

”Vargtiken har sedan 2018 hävdat revir i ett förhållandevis litet område mellan Ockelbo och Lingbo. Genom åren har det återkommande rapporterats om en varg med oönskat beteende i detta område”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Lång tid

Mot bakgrund av problemens omfattning och karaktär, avsaknaden av alternativa lösningar och den långa tid som boende berörts gör länsstyrelsen bedömningen att vargtiken är en problemindivid som riskerar orsaka allvarlig skada.

Vargen har även under den långa tid som boende berörts visat tydliga tecken på oönskat beteende som i längden riskerar att orsaka ytterligare skada.

 

Speciella jägare

Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lösning än att bevilja skyddsjakt. Skyddsjakten får bedrivas till och med den 8 april.

Länsstyrelsen utser jaktledare samt beslutar vilka personer som får jaga. Skyddsjakten får endast bedrivas inom det område som kartbilden nedan visar.

 

Tillåtet skyddsjaktområde. Karta: Länsstyrelsen

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram