”Vi vet aldrig hur många och vilka vargar som kommer in i byn”, skriver de boende i sin skyddsjaktsansökan. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Bybor har fått nog av varg på gårdarna

Premium

Nästan 30 privatpersoner boende i Ockelbo kommun, har skrivit under en skyddsjaktsansökan på varg som ställts till länsstyrelsen i Gävleborg. De sökande är bosatta i Mo och Svartsbo med omnejd.

Marie Gadolin Publicerad 15 mars 2021 - 12:43

De som söker om skyddsjakt på varg är bönder med uppfödning av nötkreatur, som står inför kalvnings- och betessäsong. Det är hästägare som inte vågar ta sina vanliga ridturer i skogen. Det är hundägare som inte törs ut och gå med sina hundar när det är mörkt. Det är föräldrar och mor- och farföräldrar som ser sina aktiviteter ute på gården bli begränsade när vargarna stryker runt knutarna.

 

Oroande utveckling

”Efter senaste tidens aktivitet av varg i byn är vi nu många som är enade om att situationen inte fungerar som det är idag och har varit under perioder under många år. Vargarna har nu varit in på allt för många gårdar och stökat runt”, skriver de i sin ansökan.

En utveckling som oroar och skrämmer och som påverkar möjligheten att leva ett harmoniskt liv och bedriva verksamhet, anser de. Lantbrukarna går i tankar om att lägga ner.

 

Uppfyllda kriterier

”Vi vet aldrig hur många och vilka vargar som kommer in i byn. Vi har Gullsjöreviret, Björnåsreviret, Tönsenreviret och Ryssjöreviret och en ensam stationär att välja på, förutom eventuella strövargar”, skriver de boende, som anser att kriterierna för skyddsjakt är uppfyllda.

Med hänvisning till paragraf 23a i jaktförordningen ansöker de om skyddsjakt på de vargar som rör sig i området, av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet och för att förhindra allvarlig skada.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev