Publicerad 5 mars 2020 - 06:00

Foto: Mostphotos

Myndighet erkänner misstag i beslut om lodjursjakt

Premium

Länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna använde fel omräkningsfaktor när de tog fram lodjurstilldelningen inför årets licensjakt. Felaktigheten kan ha fått till följd att färre lodjur fick fällas vid de nu avslutade jakterna.

I Naturvårdsverkets nationella förvaltningsplan för lodjur framgår att den så kallade omräkningsfaktorn för lodjur ska vara 5,48 inom det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Utom i Gävleborg, Dalarna och Värmland där faktorn istället ska vara 6,24. Omräkningsfaktorn används när lodjursstammens storlek ska räknas fram utifrån antalet lodjursföryngringar, alltså honor med ungar, som länsstyrelsen har hittat under vinterns inventeringar.

 

24 lodjur ”försvann”

Men när länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg beslutade om tilldelningarna för årets licensjakt använde myndigheterna istället den lägre omräkningsfaktorn på 5,48. Genom att använda fel omräkningsfaktor ”försvann” 11 lodjur från Dalarna och 15 lodjur från Gävleborg och misstaget kan ha påverkat tilldelningen för årets licensjakt.

Fel antal och påhittade mål anser förbundet – som överklagar lotilldelning

Det var Jägareförbundet Dalarna som upptäckte felet i länsstyrelsens lojaktbeslut och förbundet överklagade därför till domstol. Men Förvaltningsrätten i Luleå gick på länsstyrelsens uträkning och avslog förbundets överklagan.

 

Erkänner misstag

Men nu har länsstyrelserna själva tagit upp frågan i ett möte. Och de erkänner sitt misstag via ett mejl från Sandra Wahlund, nytillträdd rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län:

”Jag förstår att ni reagerar på omräkningssiffran eftersom det klart står i den nationella förvaltningsplanen för lodjur att omräkningsfaktorn för Gävleborg ska vara 6,24. Inget av de län som enligt den nationella förvaltningsplanen ska använda omräkningsfaktor 6,24 har använt den rent av, utan vi och Dalarna har använt 5,48 som övriga delar av mellersta rovdjursförvaltningsområdet och Värmland har använt sig av ett medel mellan dessa två.

Ingen har reagerat på att ”fel” siffra använts då diskussionerna kring uttag främst har skett i samverkan med de län som ska använda 5,48. Utifrån vad som står i den nationella förvaltningsplanen har fel siffra använts i beslutet”, skriver Sandra Wahlund.

 

Ingen lägre tilldelning

Hon anser dock inte att misstaget ska ha fått konsekvenser i form av en lägre lodjurstilldelning. I alla fall inte i Gävleborgs län:

”I det här ärendet skulle dock utfallet med största sannolikhet inte ha blivit annorlunda och uttaget hade ändå landat på 20 individer med honkvot 7. Detta eftersom slutresultatet i beräkningarna inte hade skiljt sig åt särskilt mycket. Det beräknade uttaget motsvarar inte hela det utrymme som finns utifrån förvaltningsnivån för länet, vilket länsstyrelsen är medvetna om”, skriver Sandra Wahlund.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram