Mycket för pengarna – allmänna uppdraget redovisat

I det allmänna uppdraget ingår att Jägareförbudet ska främja jämställdheten mellan könen. Foto: Olle Olsson

Den årliga rapporteringen av hur Jägareförbundet skött det så kallade allmänna uppdraget under 2014 har nu redovisats till uppdragsgivaren staten. Det är en rapport som visar fram en imponerande insats för viltet och jakten i landet.

Inte så konstigt att jordbruksutskottet nyligen, när den tog beslut i ett antal jaktliga frågor, också uttalade ett orubbligt förtroende för Jägareförbundets sätt att sköta sitt uppdrag att leda stora delar av jakten och viltförvaltningen i landet.
Den som verkligen i detalj vill läsa hela rapporten kan gör det på Jägareförbundets hemsida. Här blir det bara några nedslag som lyfts fram ur rapporteringen.
Alla kanske inte tänker på det, men förbundets verksamhet är också en del av att nå miljömålen som riksdagen antagit inom områden som Levande skogar, Ett rikt odlingslandskap, Ett rikt växt- och djurliv, Myllrande våtmarker och Giftfri miljö.

Målen uppfyllda
Jägareförbundet skriver i rapporten att målen som finns för förbundets allmänna uppdrag är uppfyllda.
Personalen inom förbundet har till exempel ägnat 19.358 arbetstimmar åt att informera om vilt, varav drygt 12.000 av timmarna har gått åt för att informera allmänheten.
En viktig roll för informationen har förbundets hemsida som utvecklats så att den nu är en av de 100 mest besökta sidorna i landet.
Drygt 13.000 timmar har gått åt till rådgivning i praktisk jakt och förvaltning av jaktbart vilt.
I det sammanhanget kan man finna att 4.164 personer deltagit i av förbundets personal ledda kurser. Mest har Tema vildsvin lockat följt av tema hjort och jaktledarutbildningar. 440 jägare har genomgått sådan utbildning.

Fokusområden
När det gäller förvaltning av viltet har förbundet arbetat med några fokusområden. Ett sådant har varit älgförvaltning och där sker nu under 2015 en rejäl utbildningssatsning för älgförvaltningsgrupperna och för viltförvaltningsdelegationerna i landet.
Under 2015 ligger fokus på förvaltning av rådjur och på förvaltning av rovdjur. Tanken är att det 2017 ska leda fram till en samförvaltning av klövvilt, småvilt och rovvilt.  
Genom en enkätundersökning har kunskapen ökat om hur mycket jägare är engagerade i skyddsjakt. Cirka 13 procent har medverkat i sådan, vilket är fler än man tidigare trott. En anledning är den ganska omfattande skyddsjakten i södra Sverige på gäss.

Främja jämstäldheten
I det allmänna uppdraget ligger också att förbudet ska främja jämställdheten mellan könen. Av rapporteringen framgår att andelen kvinnor som finns i krets- och länsföreningsstyrelser är något högre än andelen kvinnliga jägare, vilket tyder på att arbetet som bedrivs inom JAQT fungerar bra som rekryteringsform av kvinnliga förtroendevalda.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev