Publicerad 17 september 2018 - 17:42

Mot alla odds överlevde Mex vargangreppet. Nu är han redo för en ny jaktsäsong tillsammans med Jonas Nyberget. Foto: Boo Westlund

Mot alla odds – Mex klarade vargattacken

Efter en vargattack i Rackstadsreviret var drevern Mex mycket nära döden. Veterinärerna beskrev skadorna som det värsta det sett.
Men Mex har haft tur och gott läkkött. Mot alla odds är han nu redo för rådjurspremiären.

Förra hösten angrep vargarna i Rackstadreviret mellan Sunne och Arvika ett stort antal jakthundar. Fyra hundar dödades, tre skadades. En av dem var drevern Mex.

En lördagsmorgon i november jagade Jonas Nyberget och hans kamrater rådjur nära byn Bråten i Västra Ämtervik. Med vargattackerna hängande över sig höll de sig så nära bebyggelsen som möjligt, i tron att det skulle vara säkrare.

Men vargarna var inte långt borta.

Efter flera operationer och dagar av intensivvård började Mex återhämta sig. Foto: Privat

Skrek av smärta

Mex attackerades under en av sina första sökrundor, och när hunden skrek i dödsångest förstod alla i jaktlaget vad som hände.

Jonas Nyberget sprang så fort han kunde för att komma fram till sin hund, och när han fann Mex var det en svårt sargad jaktkamrat som kämpade för sitt liv.

Mex hade bett över hela kroppen, och värst var skadorna över nacken. Han fördes direkt till veterinärer i Karlstad, där han under de följande dagarna opererades i omgångar.

– När de öppnade första gången berättade en av veterinärerna att det var som att titta in i ett köttfärspaket. De hade aldrig sett ett djur med sådana skador, säger matte Agnes Jansson.

 

Lång rehabilitering

Efter omfattande och svåra operationer och många dagar på djursjukhuset var det främst Agnes som fick ta hand om Mex när han till slut kom hem. Det var ständig passning, omläggning av bandage och tvättning av sår och dränage.

Mex tog det hela med ro.

– Han sov mest hela tiden, men inte en gång att han protesterade över behandlingen. Han har varit helt otrolig, säger Agnes Jansson.

Jaktkamrater i vått och torrt. Mex och Jonas Nyberget kan se fram mot ännu en jaktsäsong, trots vargangreppet. Foto: Boo Westlund

Sakta men säkert

Idag är Mex i stort sett återställd. Rehabiliteringen har gått väldigt bra, och den fyraårige drevern har säkert haft nytta av sin goda fysik. Små korta promenader har under sommaren övergått i längre sträckor och nu även cykelturer.

När svensk Jakt kommer på besök är det en pigg, trygg och till synes fullt frisk hund som hälsar välkommen.

Han nosar lite, viftar på svansen och lägger sig snart under köksbordet. Lugn och i bra kondition.

Jonas Nyberget har funderat mycket på hur attacken skulle påverka Mex, och om han skulle förändras som individ.

– Jag trodde att han skulle ha svårt för spetsar, men dem bryr han sig inte alls om och jaktlusten verkar finnas kvar. Han vill bara ut i skogen nu, säger Jonas Nyberget.

 

Oktoberjakt med blandade känslor

Än så länge återstår det att se hur han beter sig under en jaktsituation, men hemma har han bara blivit mer sällskaplig. Rent av bortskämd.

– Ja, nu vill han gärna ligga tätt intill i soffan, säger Agnes och ler.

I hemmet i Höjden känns det att jaktsäsongen närmar sig. Mex vill gärna ut på en runda, och för Jonas Nyberget är det med blandade känslor som den 1 oktober närmar sig.

– Det ska bli intressant, samtidigt är jag orolig och det kommer jag nog att vara varje gång jag släpper honom. Det finns vargar kvar, även om föräldradjuren och många av valparna blev skjutna under skyddsjakten, säger Jonas Nyberget.

 

Fanns ingen gräns

Under den akuta behandlingen av Mex tvingades Jonas och Agnes ta ställning till om veterinärvården skulle fortsätta. När kostnaden hade passerat 50.000 kronor och det fortfarande inte var givet att Mex skulle klara sig så började båda fundera på vad de kunde sälja och klara sig utan.

Att avbryta veterinärvården var aldrig aktuellt.

Jaktkamraterna Oliver Nilsson, Mattias Mellin, Jonas Nyberget och Agnes Jansson kan glatt konstatera att Mex är tillbaka i god form. Foto: Boo Westlund

Många ställde upp

startade jaktkamraterna en insamling på Facebook under parollen ”Kämpa Mex”.

Insamlingen gav på kort tid 85.000 kronor och med de pengar som Jonas Nyberget efter en tid fick från länsstyrelsen, försäkringsbolaget och Jägareförbundets rovdjursförsäkring räckte det gott och väl till vården av Mex.

– Vi sa redan från början att överskottet ska gå till Stellafonden. Nu har vi 80.000 kronor över som vi ska överlämna. Där vi vill att pengarna ska gå till vård av andra hundar som attackeras av vargar. Man ska inte behöva tänka på vad det kostar i en sådan här situation, säger jaktkamraten Mattias Mellin, som var en av initiativtagarna till insamlingen.

Mex, återställd och redo för en ny jaktsäsong. Foto: Boo Westlund

Jonas och Agnes vill rikta ett mycket stort tack till alla som bidragit, och skickar även en varm tanke till de veterinärer och annan personal som trots dåliga odds gjorde allt för att rädda Mex.

– Alla har varit så fantastiska, vi har fått så mycket stöd och utan den hjälpen hade inte Mex klarat sig, säger Agnes Jansson.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram