Båda föräldradjuren i Rackstadsreviretsköts under lördagen. Djuren gick tillsammans mellan Gunnarskog och Mangskog öster om Arvika, och avlivades med stöd av länsstyrelsens beslut om skyddsjakt. Foto: Bertil Forsberg

Vargarna i Rackstadsreviret skjutna

Alfaparet i Rackstadsreviret sköts under lördagen. Efter länsstyrelsens beslut om skyddsjakt för att upplösa reviret ringades vargarna i ett område mellan Gunnarskog och Mangskog.
– En perfekt jakt där vi sköt hanen först, säger jaktledaren Bertil Forsberg.

Förutsättningar för jakten var att inrikta den mot föräldraparet för att avliva de båda och upplösa Rackstadsreviret. Problemet med återkommande angrepp på hundar har lett till att sammanlagt sex vargar skjutits i reviret.

Under fredagen hade jägarna en synobservation på vargarna när de gick över en sjö.

Bertil Forsberg.

Förhoppningarna om att de skulle stanna inne i ett begränsat område infriades på lördagsmorgonen.

 

Svåra förhållanden

När jakten inleddes fanns de båda vargarna där man hade hoppats att de skulle vara.

– Det var svåra förhållanden med mycket snö. Vi lyckades få ut vargarna mot passlinjen med folk som följde efter i deras spår, säger Bertil Forsberg.

Hanen sköts vid 13-tiden på lördagen, och därefter kunde jaktlaget använda hundar för att också skjuta alfatiken en kort stund senare.

 

Reviret upplöst

Jägarna i området har på bara några dagar genomfört  länsstyrelsens uppdrag. Med båda föräldradjuren i reviret borta hoppas både myndighet och jägare i området att den svåra situationen med angrepp på främst hundar ska vara löst.

– Det är det här vi har velat under hela processen. Vi misstänker att det är hanen som medvetet har sökt sig till och dödat våra hundar. Nu är båda vargarna borta och det känns fantastiskt bra, säger Bertil Forsberg.

Fortfarande kan det en finnas en eller flera valpar från förra årets kull kvar i reviret.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev