En ung hanvarg skjuten i Rackstadsreviret under tidigare skyddsjakt. Nu ska ytterligare två vargar skjutas och reviret upplösas. Målet är att få bort föräldradjuren. Foto: Urban Mossberg, länsstyrelsen Värmland.

Nytt beslut: Rackstadsreviret ska utplånas

Länsstyrelsen i Värmland tog under onsdagen beslut om skyddsjakt på ytterligare två vargar i Rackstadsreviret. Ett klart uttalat mål med jakten är att föräldradjuren ska bort liksom hela reviret.

– Jag är väldigt nöjd, det är det här vi har kämpat för, säger Bertil Forsberg, jaktledare under tidigare jakter och även jaktledare för den fortsatta vargjakten.

Bertil Forsberg.

Det är främst alla angrepp på hundar som har fått länsstyrelsen att bevilja utökad skyddsjakt i Rackstadsreviret. Från den 15 oktober har fem angrepp på hund skett, det senaste under förra veckan då en jämthund på rymmen dödades av vargar. DNA har visat att det var hanen och en av fjolårsvalparna i Rackstadsreviret som angrep, dödade och åt upp jämthunden.

 

Fyra hundar dödade

Totalt har fyra hundar dödats i reviret och ytterligare tre skadats i angrepp av varg. Jägare och markägare har varnat för att situationen permanentas där löshundsjakt och viltförvaltning omöjliggörs av vargar som medvetet söker sig till och angriper hundar.

Bertil Forsberg ansökte om skyddsjakt efter förra veckans angrepp.

– Vargarna i reviret ser våra hundar som föda. Jag väldigt nöjd över det beslut som länsstyrelsen har tagit, nu har vi fått möjlighet att ta bort hela reviret, säger Bertil Forsberg.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att risken för fortsatta angrepp på i första hand hundar måste anses som stor. Trots tidigare skyddsjakter där fyra fjolårsvalpar har skjutits så har angreppen på hundar fortsatt.

 

Angriper medvetet hundar

Länsstyrelsen konstaterar att vargarna i Rackstad har varit mer benägna att angripa hundar än vargar i andra revir och pekar ut föräldraparet som orsaken till beteendet.

– Så länge samma revirmarkerande par finns kvar i området bedömer Länsstyrelsen att risken för angrepp på hundar är högre än i normalfallet, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Det påverkar möjligheten till effektiv älgjakt i området och gör det svårt att uppnå målsättningarna i älgförvaltningen.

– Länsstyrelsen bedömer att ingen annan lämplig lösning än skyddsjakt finns i nuläget.

Vargarna i Rackstadsreviret har utökat reviret västerut. Nu tillåts skyddat nära Arvikas stadsgräns. Karta: länsstyrelsen i Värmland

 

Föräldradjuren ska bort

Jakten ska i första hand inriktas mot föräldradjuren i Rackstad. Kvarvarande valpar från förra årets kull kan bli ett problem, och åtminstone en valp som deltog i förra veckans angrepp på jämthunden visar att det finns fler vargar än föräldradjuren kvar i Rackstad.

– Vi ska försöka inrikta jakten mot alfadjuren, det innebär att om en av de vargar vi kan skjuta visar sig vara en valp så räknar jag med att jakten kommer att fortsätta. Det kräver visserligen ännu ett beslut men länsstyrelsens mål är att få bort föräldradjuren, säger Bertil Forsberg.

Han har kämpat hårt för att få utökad skyddsjakt, och är självklart nöjd över beslutet.

– Till hösten räknar jag med att kunna sitta i skogen igen och lyssna på ett ståndskall. Det här är mycket positivt, säger Bertil Forsberg.

Jakten får inledas omgående och pågår fram till den 12 april.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev