Jägareförbundets och LRF:s förslag om enklare regler för försäljning av vildsvinskött välkomnas av Moderaterna.  Foto: Lars-Henrik Andersson

Moderaterna agerar för enklare regler

Oppositionen i Sveriges riksdag välkomnar Jägareförbundet och LRF:s initiativ till enklare regler för försäljning av vildsvinskött.
– Det är bra att Jägareförbundet och LRF går ut gemensamt i saken, säger Åsa Coenraads, (M), ledamot av riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Åsa Coenraads, (M), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Moderaterna har under hösten 2017 lämnat in en motion till riksdagen med liknande förslag – att underlätta och förenkla försäljning av vildsvinskött för att på så sätt öka intresset för jakt.

Ett ökat antal viltolyckor orsakade av vildsvin och omfattande skador i lantbruket kräver enligt Moderaterna ett nytänkande.

– Därför att det jättebra att vi får ett gemensamt förslag för enklare regler. Det behövs, säger Åsa Coenraads.

 

Livsmedelssäkerheten viktig

I en kommittémotion har Åsa Coenraads med flera betonat att livsmedelshygien och trikintester är viktiga. Människor måste känna sig trygga i att de inte blir sjuka av maten de äter.

Samtidigt begränsar nuvarande regler avsättningsmöjligheterna för vildsvinskött, och då hämmar det också populationsbegränsande jakt.

Enligt Moderaternas förslag ska jägare få möjlighet att sälja direkt till konsument, restauranger och andra näringsidkare i småskalig form. Helt i linje med Jägareförbundets och LRF:s förslag.

 

Skriftlig fråga till statsrådet

Under onsdagen riktade Åsa Coenraads en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, (S). Där vill hon ha svar på hur ministern ser på Jägareförbundets och LRF:s gemensamma förslag.

– Det enkla provet, den låga kostnaden, småskaligheten och det direkta ansvaret talar för att jägare inte kommer finna någon anledning till att missköta sitt ansvar. Hur ser statsrådet på förslaget? undrar Åsa Coenraads, (M), i sin frågeställning.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev