En av de misstänkta männen i jakthärvan i Hälsingland får tillbaks sina vapen.

Misstänkt jägare får tillbaks vapnen

En av de jägare i Hälsingland som misstänks för att ha jagat varg illegalt får tillbaks sina vapen. Det står klart sedan Förvaltningsrätten i Falun häver polisen beslut att omhänderta mannens vapen.

Redan i slutet av augusti beslutade miljöåklagare Åse Schoultz att häva vapenbeslagen för två av de totalt sex misstänkta männen i utredningen om misstänkt illegal jakt på varg i februari i år.

Men polismyndigheten vägrade att lämna ut vapnen till jägarna så länge förundersökningen pågår. Båda de  misstänkta jägarna valde att överklaga polisens beslut om omhändertagande.

En 33-årig man från Ljusdals kommun överklagade via sin advokat Sven Severin omhändertagandet till Förvaltningsrätten i Falun, som avslog mannen begäran.

 

Överklagade på egen hand

En 45-årig man från Ovanåker överklagade på egen hand omhändertagandet. Och mannen får nu rätt.

Förvaltningsrätten anser att polisen inte motiverat varför mannens vapen ska vara beslagtaget. Polisen har endast angett att mannen är misstänkt för grovt jaktbrott och att brottsutredning pågår. Det anser förvaltningsrätten inte vara tillräckliga skäl för att hans vapen ska vara omhändertaget.

Bakgrund

4 april. Ett 30-tal poliser slår samtidigt till mot fyra platser i Hälsingland och fyra män tas in för förhör. Samtliga misstänks för illegal jakt på varg i Ljusdals kommun den 12 februari. Husrannsakan görs i deras hem.

6 april. Samtliga fyra män häktas på sannolika skäl av Hudiksvalls tingsrätt.

10 april. Ytterligare en person grips av polis. Mannen anhålls senare på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott. Han försätts dock på fri fot några dagar senare.

19 april. En av de fyra män som häktats den 6 april försätts även han på fri fot.

3 maj. Ytterligare en person anhålls, misstänkt för grovt jaktbrott den 12 februari. Samtidigt släpps de tre som suttit häktade i en månad. Samtliga misstänkta nekar till brott men åklagaren hävdar att misstankarna har stärkts.

30 augusti.Miljöåklagare Åse Schoultz häver vapenbeslagen för de två senast anhållna, för administrativ handläggning hos polisen.

31 oktober. Två jägare överklagar polisens omhändertagande av deras vapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev