Publicerad 31 maj 2019 - 14:37

Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld berättar om förbundets ekonomiska resultat 2018. Foto: Lars Nilsson

Minus fyra miljoner: ”Ett medvetet minusresultat”

Premium

Svenska Jägareförbundets årsredovisning för 2018 visar att förbundet gör ett resultat på minus 3,976 miljoner kronor. Inför Jägareförbundets årsstämma i helgen berättar förbundets generalsekreterare Bo Sköld om bakgrunden till resultatet – och förbundets ekonomiska läge i övrigt.

Förbundets resultat för 2018 visar på minus 3,976 miljoner kronor, 2017 var resultatet plus 11,2 miljoner. Det ser ut som en resultatförsämring på 15,2 miljoner, men skillnaden i finansnetto mellan åren förklarar drygt sex av dessa miljoner.

• Vad är de stora dragen för förbundet, ekonomiskt, för 2018? Vad är det som gör att skillnaden i resultat blir så stor gentemot föregående år?

– Det korta och enkla svaret är att förbundsstyrelsen medvetet lade en minusbudget för 2018, och vi har fått ett förväntat resultat, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Som utvecklar detaljerna i det lite längre svaret:

– Budgeten för 2018 låg på ett negativt resultat om 4,4 miljoner kronor. Det innebar att vi kunde satsa på bland annat arbetet med Jakten på framtiden, investera i Nya Jägarskolan och tillfälligt förstärka med projektresurser för utvecklingsarbete och inom utbildning under 2018.

 

”Viss intäktsförskjutning”

Enligt Bo Sköld har det under året även skett en viss förskjutning av intäkter procentuellt sett, från egna intäkter till mer projektmedel, anslag och jakt- och viltvårdsuppdraget. Det innebär att rörelsemarginalen för de egna medlen och verksamheten har minskat, vilket har påverkat resultatet.

– Under 2018 gjordes också en förändring i redovisningsprinciper när det gäller avsättningen till forskningstjugan. Denna förändring har påverkat 2018 års resultat negativt med cirka 1,5 miljoner kronor. Den förändringen är av engångskaraktär och kommer således inte att återkomma.

 

Investering i Nya Jägarskolan

I sommar utkommer Nya Jägarskolan, Jägareförbundets nya version av jägarexamensboken.

– Investeringen i Nya Jägarskolan har kostat två miljoner kronor under 2018 och kommer fortsätta kosta en del under 2019, men sedan kommer investeringen att ge tillbaka i många år framöver. Under kommande år vill vi fondera delar av de intäkter Jägarskolan bidrar med för att kunna göra nästkommande utgåva.

Därutöver berättar generalsekreterare Bo Sköld om att viltmästarutbildningen, som genomförs vart tredje år, 2018 gav ett negativt resultat på 0,5 miljoner kronor – utöver personalförstärkning.

– Personalkostnaderna har ökat naturligt i enlighet med löneavtalsrörelse och personalförstärkning, omfattande totalt 3,2 miljoner kronor, säger Bo Sköld.

• Det operativa resultatet går från plus 5,851 miljoner kronor till minus 3,333 miljoner kronor. Finns det anledning till oro för förbundets ekonomi?

– Jag ser ingen oro för förbundets ekonomi på kort sikt. Så länge vi gör medvetna val, prioriteringar och investerar i rätt verksamhet framåt. Vilket 2018 års resultat är ett bra exempel på, säger Bo Sköld.

Det innebär dock inte att framtiden helt saknar utmaningar:

– När vi blickar framåt behöver vi dock öka förbundets egna intäkter procentuellt sett, i förhållande till anslag-, projektmedel- och jakt- och viltvårdsuppdrag. Att dedikerat arbeta med att öka de egna intäkterna är också ett av de områden vi påbörjat ett arbete med under 2018. Vilket vi fullt ut bör se resultat av från och med år 2020 och framåt.

 

Viktigt att fortsätta växa

Bo Sköld understryker också vikten av att förbundet fortsätter växa, att Jägareförbundet får fler medlemmar, för att fortsatt kunna verka för jaktens bästa på ett än kraftfullare vis.

– Självklart ska vi vara medvetna om att kostnaderna ökar generellt i samhället, vilket ökar våra kostnader både i verksamheten och hos vår kompetenta personal. Det innebär att vi måste öka våra egna intäkter, investera rätt för framtiden och samtidigt vara kostnadseffektiva. Vi kommer med andra ord alltid behöva värdera och prioritera i vår verksamhet för att nå framgång.

– Vi kommer också behöva se över medlemsavgifterna, eftersom det snart är åtta år sedan vi beslutade om nuvarande. En mindre justering behövs och samtidigt måste vi ge valuta för pengarna, genom en ökad medlems- och jägarnytta.

 

Medlemsavgiften höjs 2020?

Just en framtida justering av medlemsavgifterna är en fråga som hanteras under årsstämman. Förbundsstyrelsen har rätt att ”efter hörande av länsföreningarna” på egen hand fastställa medlemsavgifter, men väljer ändå att ”rådfråga” årsstämman under kommande helg. Enligt stämmohandlingarna är det nuvarande förslaget att medlemsavgiften från och med 1 juli 2020 höjs från 600 kronor till 649 kronor.

För övriga medlemskategorier, utom ungdomsmedlemskap, föreslås årsavgiften höjas från 300 till 375 kronor. För ungdomar föreslår man att årsavgiften behålls oförändrad, 300 kronor.

• Sammanfattningsvis, något särskilt du vill framhålla kopplat till förbundets ekonomi?

– Det är fantastiskt roligt att vi blir fler medlemmar, säger Bo Sköld.

– Vid årsskiftet hade vi ökat tydligt och vi fortsätter att öka. Det är ett bra kvitto på att vi har nöjda medlemmar och att det är fler som vill vara med. Nu gäller det att vi fortsätter utvecklas och arbeta – för jaktens och medlemmarnas bästa. Det finns ingen oro – utan snarare en tilltro för framtiden, säger Jägareförbundets generalsekreterare.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram