söndag 26 september

Publicerad 2 juni 2018 - 13:43

Bo Sköld, Jägareförbundets generalsekreterare. Foto: Madeleine Lewander

+11,2 miljoner för Jägareförbundet

Premium

Svenska Jägareförbundets årsredovisning för 2017 visar att förbundet gör en vinst på 11,2 miljoner kronor.
– Läget är gott för framtiden, men det gäller att investera i rätt saker för att nå framtida mål, säger förbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Jägareförbundets verksamhetsberättelse för 2017 är klar och läggs nu fram för årsstämman, som äger rum i Kiruna 2–3 juni. Av årsredovisningen går att utläsa att förbundet gör en vinst på 11.227.000 kronor, vilket i förhållande till det egna kapitalet på 48.842.000 ger en hög räntabilitet.

Noterbart är att Jägareförbundet gick in i 2017 med en ”minusbudget” operativt, det vill säga att målsättningen var att göra ett resultat med visst underskott.

 

Operativt resultat: +5,8 miljoner

En närmare titt på siffrorna ger vid handen att intäkterna inte ökat i samma takt (1,7%) som kostnaderna (3,5%) och att en stor del av resultatet – cirka 5,3 miljoner kronor – är hänförligt till vinster i värdepappersportföljen.

Vad gäller det operativa resultatet gör Jägareförbundet under 2017 en vinst på 5,8 miljoner kronor.

– De primära orsakerna till att det operativa resultatet gentemot budget är så pass mycket bättre är att förbundets intäkter avseende anslag och samarbetsavtal visade sig bli högre än förväntat, och att kostnader för marknadsföring och personal inte uppgick till vad som budgeterats, säger Bo Sköld, Jägareförbundets generalsekreterare.

Den för den långsiktiga överlevnaden så viktiga soliditeten är mycket god. Jägareförbundet har ett eget kapital på 48.842.000 och tillgångar på 105.161.000 vilket ger en soliditet på 46,4%.

 

Välfyllda lador

Med några ekonomiskt goda år i ryggen ser generalsekreteraren ljust på Jägareförbundets framtid. Ladorna är välfyllda, helt enkelt. Förbundet är väl rustat inför framtida satsningar. Nu återstår ”bara” frågan om vad man ska satsa på, vilka investeringar för framtiden som ska göras.

– Styrelsens inriktning är att göra satsningar som är kopplade till de mål som i projektet Jakten på framtiden 2024 nu läggs fram för årsstämman i juni.

Samtliga remissvar från det projektet är ännu inte inhämtade från förbundets länsföreningar, men enligt Bo Sköld finns det redan nu tydliga huvuddrag:

– I arbetet som gjorts med Jakten på framtiden 2024 är det tydligt att huvudfrågan stavas ökad medlemsnytta. Den jägare som är medlem i Jägareförbundet ska i klartext få mer än den jägare som inte är medlem.

Som exempel på ökad medlemsnytta anger Bo Sköld bland annat digital utveckling:

– Det är viktigt för att tillgängliggöra kunskap, utbildning och öka kommunikationen, men också att erbjuda unga och nya jägare bra aktiviteter och enklare insteg i jakten. Här har vi tydliga uppgifter och utmaningar – som omfattar såväl tjänstemanna- som hela förtroendemannaorganisationen.

 

”Ett gott ekonomiskt läge”

Med alla faktorer inräknade anser Jägareförbundets generalsekreterare att läget är gott för att ta sig an framtidens utmaningar.

– Våra medlemmar är nöjda och 97 procent av medlemmarna skulle gärna rekommendera andra jägare att bli medlemmar. Vi har en god stämning inom förbundet, ett gott ekonomiskt läge och senaste SIFO-undersökningen visar att 89 procent av svenskarna accepterar jakt, säger Bo Sköld.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram