Jägareförbundets årsredovisning för 2018 skärskådas av finansanalytikern Fredrik Otter. Foto: Mostphotos

Analys: ”Förbundet väl rustat – men följ kostnadsutvecklingen”

Premium

Finansanalytikern och frilansjournalisten Fredrik Otter har för Svensk Jakts räkning granskat Jägareförbundets årsredovisning för 2018. Så här lyder hans analys.

När man analyserar en årsredovisning finns det många olika utgångspunkter. Det kan för en aktieägare vara ett bra sätt att se hur företaget arbetar med sina tillgångar, vilken är avkastningen på kapitalet, finns det förbättringspotential eller är man på toppen av sin förmåga?

För en långivare handlar det ofta mer om företagets eventuella överlevnad, och det är något som även kunder, leverantörer och anställda är intresserade av. Nu är förvisso inte Jägareförbundet något företag, utan en ideell förening, men principen är förstås densamma: årsredovisningen berättar något om förbundets tillstånd och läge.

 

Engångshändelse – eller del av större mönster?

Att jämföra årsredovisningar och nyckeltal över åren gör att man lättare kan förstå om en specifik händelse är del av ett större mönster eller en engångshändelse. I år har till exempel Svenska Jägareförbundet flyttat sin värdepappersportfölj till att vara en finansiell anläggningstillgång. Det ger en stor skillnad i balansräkningen, men i verkligheten är det bara en bokföringsteknisk åtgärd och förbundets värdepapper är lika likvida nu som ifjol.

Förra året redovisade Jägareförbundet ett finansnetto på fem miljoner kronor, nu blev finansnettot minus 643.000 kronor. Årets resultat på minus 3.976.000 kronor ska ställas mot fjolårets plusresultat på 11.227.000 kronor. Skillnaden i finansnetto förklarar 6.019.000 kronor av resultatförsämringen på 15.203.000.

Det operativa resultatet går från 5.851.000 kronor till minus 3.333.000 kronor, och det skulle vid en första anblick ge en anledning till oro. Att leva över sina tillgångar kan man göra ett tag, särskilt om man har en god soliditet vilket Svenska Jägareförbundet fortsatt har (45,0%).

 

Intäkter stampar – kostnader ökar

Intäkterna står och stampar, men ökande anslag och bidrag har motverkat svagt fallande intäkter från medlemsavgifter och prenumerationer/annonser. Totalt ökar intäkterna med 0,6 procent. Kostnaderna ökar dock med 6,4 procent. Personalkostnaderna har stigit med 4,5 procent medan övriga kostnader ökat med 9,6 procent. Övriga externa kostnader har stigit med 4.898.000 kronor, varav merparten kan hänföras till förbrukningsinventarier, reparation och underhåll samt forskningstjugan och medlemsförsäkring.

Värt är att notera att personalkostnaderna står för 44,4 procent av kostnaderna. Dessa är svåra att snabbt minska utan att det drabbar verksamheten och ökningstakten är inte hållbar när intäkterna går sidledes.

 

Negativ trend har vänt

Det mest positiva med årsredovisningen är att man lyckats vända den vikande medlemstrenden. Förbundet har gjort nödvändiga satsningar på framtiden utan att göra äventyrliga investeringar. Den finansiella ställningen för Jägareförbundet är fortsatt mycket god, vilket gör att man står väl rustat för framtiden, men det finns anledning att nogsamt följa kostnadsutvecklingen.

Fredrik Otter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev