Riksdagens budget för 2019 kan hota en planerad vargutredning. Foto: Mostphotos

Minskad budget hotar vargutredning?

Den utredning om hur vargen påverkar människors liv i glesbygd som Jägareförbundet, Naturvårdsverket och LRF gemensamt skulle finansiera riskera att inte bli av.
– I den nya budgeten har vi fått minskade anslag med 40 procent så nu vet vi inte hur det blir, säger Anders Lundvall, forskningssekreterare vid Naturvårdsverket.

För en tid sedan berättade Svensk Jakt om det planerade projektet att göra en socioekonomisk utredning om hur rovdjur, och då framför allt vargen, påverkar människors vardag i landets vargtäta områden.

En sådan utredning har länge varit efterfrågad och trots att det ingått i uppdraget har ingen av rovdjursutredningarna som gjorts tagit upp frågan.

 

Gemensam satsning

Därför hade Jägareförbundet tillsammans med LRF och Naturvårdsverket beslutat att tillsammans finansiera en utredning.

Den totala budgeten var på 1,6 miljoner kronor, varav Naturvårdsverket skulle stå för hälften och Jägareförbundet respektive LRF för varsin fjärdedel.

Allt var klart och före jul skulle forskargruppen som skulle utföra arbetet vara utsedd.

 

Budget påverkar

Men riksdagens budgetomröstning, där M och KD:s budgetförslag gick igenom, innebär en kraftig reducering av budgetens miljödel, vilket i sin tur leder till kraftigt reducerade anslag till Naturvårdverket.

– Vi har fått en 40-procentig nedskärning av anslagen och jag vet inte hur det kommer att slå på de olika verksamheterna här i huset. Vi har inte fått något regleringsbrev heller, säger Anders Lundvall, forskningssekreterare på Naturvårdsverket.

Tidigast i januari kan det bli klart om utredningen om vargens påverkan på människors vardag över huvud taget kommer att genomföras.

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev