Satsningen i Sörmland och Örebro syftar till att tall ska planteras på tallmarker, samtidigt som risken för betesskador minskar. Foto: Jan Henricson

Mera tall för minskade betesskador

Skogsstyrelsens Mera tall som bedrivits i Kronobergs län får nu en fortsättning på länsnivå i Örebro och Södermanland. I ett samarbete mellan skogsägare och jägare ska mer tallmark planteras med tall, samtidigt som ökad jakt ska leda till minskade betesskador.

Att skogsägare väljer att plantera gran på tallmark är ett stort problem som bland annat leder till en sämre avkastning när skogen avverkas. Felaktigt trädslagsval innebär också minskad biologisk mångfald och en lägre foderproduktion för viltet.

För att råda bot på detta inleder man nu ett treårigt projekt i Sörmland och Örebro där målet är att mer tall ska planteras och att jakten ska öka för att få mindre betesskador och därmed en balans mellan klövviltstammarnas storlek och foderutbudet.

 

Flera faktorer

– Satsningen har stora chanser att lyckas att döma av det stora engagemanget från skogsbolag och markägarrörelser i distriktet, säger Per Olsson, konsulent på Skogsstyrelsens Sörmland-Örebros distrikt, i ett pressmeddelande.

Det inledande projektet som bedrevs på 65.000 hektar i Uppvidinge i Kronobergs län har gett positiva resultat. En slutsats var att det lyckade resultatet berodde på flera samverkande faktorer: skogsägarna satte fler tallplantor, älgstammen minskade och ungskogsarealen ökade.

– I mycket handlar det om att föra samman människor och få dem att sträva mot gemensamma mål. Genom att öka förståelsen mellan skogsägare och jägare är mycket vunnet, sa projektledaren Ove Arnesson till Svensk Jakt när projektet slutredovisades.

 

Lingon och blåbär

I pressmeddelandet från Skogsstyrelsen i Södermanland-Örebro konstaterar man att i den ljusa tallskogen trivs fler marklevande växter, som lingon och blåbär, vilket är viktigt för att det ska finnas tillräckligt med naturligt foder året om. När det finns sådana skogar där viltet hittar mat minskar trycket på nyplanteringarna.

Projektet i de båda länen ska pågå i tre år, med start 2018. Förhoppningen är att arbetssättet ska spridas över landet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev