Lavskrikan är ofta orädd av sig. Foto: Kenneth Johansson

Markägarna får rätt i lavskrikemålen

Mark- och miljödomstolen ger markägarna rätt att avverka i de så kallade lavskrikemålen. Skogsstyrelsen har enligt domstolens bedömning inte haft fog för att besluta om förbud mot avverkning, skriver Land Skogsbruk.

Svensk Jakt Publicerad 28 augusti 2019 - 16:18

Sommaren 2016 beslutade Skogsstyrelsen att säga nej till avverkningsanmälningar eftersom lavskrika finns i områdena. Redan i oktober 2017 beslutade Mark- och miljödomstolen i Östersund att undanröja Skogsstyrelsens beslut att stoppa avverkningen. Domstolen konstaterade då att Skogsstyrelsen inte är dispens- eller tillsynsmyndighet för artskyddet och att det i stället är länsstyrelsernas uppgift.

 

Överklagade
Men Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket överklagade mark- och miljödomstolens beslut till Mark- och miljööverdomstolen. Det resulterade i ett beslut att skicka tillbaka ärendena till mark- och miljödomstolen, eftersom den inte hade prövat sakfrågan.
Nu konstaterar domstolen att det inte finns skäl för att förbjuda avverkningen och att den anmälda avverkningen ska tillåtas, rapporterar Land Skogsbruk.
I sina domskäl skriver domstolen bland annat att lavskrikan är en förhållandevis vanligt förekommande fågelart, även i den berörda regionen. Att förbjuda en avverkning är ett mycket ingripande beslut för den enskilde markägaren. Enligt domstolens bedömning har Skogsstyrelsen inte haft ett underlag som ger stöd för att besluta om ett sådan förbud.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram