Johan Wiklund, säljare på Fritid och Vildmark i Piteå berättar att intresset för ljuddämpare ökat i och med att de snart blir licensfria. Foto: Lars-Henrik Andersson

Många vinster när ljuddämpare blir licensfria

Premium

Den 1 juli blir ljuddämpare licensfria. För både tillverkare och jakthandel är det ett efterlängtat datum.

Den 1 juli blir ljuddämpare licensfria – har du licens för ett vapen får du köpa en ljuddämpare till det på liknande sätt som man gör med ammunition. Det slopade licenskravet gäller för alla typer av vapen för jakt och skytte.

Riksdagens beslut innebär att ljuddämpare inte längre ska jämställas med skjutvapen, utan ska i stället regleras på i princip samma sätt som ammunition. Den som har rätt att inneha ett skjutvapen behöver alltså inte längre ansöka om ett separat tillstånd för ljuddämpare till det vapnet.

 

Alla kalibrar

Tidigare var det svårt att få licens för en ljuddämpare till ett vapen i klass 3 eller 4. Det krävdes läkarintyg som visade att skytten hade ett behov. Men från och med 1 juli kommer även ljuddämpare till klass 3 och klass 4 kunna användas fritt, eftersom alla ljuddämpare för alla ändamål blir licensfria.

– Det här är jättebra och välkommet, säger Johan Wiklund, delägare och vapenförsäljare på Fritid och Vildmark i Piteå.

 

Den 1 juli slopas licenskravet på ljuddämpare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Bra för många

Han tror att en del jägare dragit sig för att söka licens för ljuddämpare på grund av administrationen.

– Jag tror dock den ökande försäljningen av ljuddämpare främst kommer märkas för vapen i kaliber .22lr.

Så väljer du rätt ljuddämpare

Johan Wiklund menar att ljuddämpare är till gagn för både jägare och omgivning.

– Man minimerar ljudnivån vilket är jättebra, minskar bullret vilket kommer upplevas som mindre störande av personer som kanske är känsliga och som upplever smällar på en skjutbana som irriterande. Om ljudnivåerna nu sänks på skjutbanorna tack vare att ljuddämparna blir licensfria så är det en jättevinst, säger Johan Wiklund.

 

Ökad produktion

I Västerbottens inland ligger företaget Stalon som tillverkar ljuddämpare sedan 2009.

– Vi tyckte det var mycket positivt att riksdagen tog beslut i frågan om licensfria ljuddämpare, något som vi väntat på i många år. Speciellt positivt är beslutet att alla vapenklasser (1-4) är lovliga att använda ljuddämpare för. Detta innebär att vapenägaren kan använda ljuddämpare till såväl klass 1 vapen som klass 4 vapen, något som i normala fall inte varit tillåtet tidigare, säger Emil Andersson, sälj- och marknadsavdelningen vid Stalon.

Jägareförbundets jurist: Nya regler för ljuddämpare – det här gäller

Han tror att ljuddämparen som produkt kan komma att uppfattas på ett lite annat sätt när licenskravet slopas.

– Vi tror att fler kommer se fördelen med att inneha olika ljuddämpare för olika ändamål. Kanske blir det ännu mer intressant att använda en typ av ljuddämpare för drevjakt och en annan för exempelvis vakjakt.

 

Riksdagens beslut innebär att ljuddämpare inte längre ska jämställas med skjutvapen, utan ska i stället regleras på i princip samma sätt som ammunition. Foto: Lars-Henrik Andersson

Räddar hörseln

Emil Andersson berättar att produktionen nu fått ett rejält uppsving.

– Det är många som ringer och frågar om allt möjligt som rör ljuddämpare. Vi skulle kunna ha en telefonlinje bara för frågor, säger Emil Andersson och skrattar.

Han tror att de som funderat på att köpa ljuddämpare men inte gjort slag i saken, nu kommer slå till.

– En .22 Winchester magnum ger ifrån sig 151 till 152 decibel vid mynningen. Med en ljuddämpare kan du komma ner till 122 decibel vid mynningen. Enligt ett EU-direktiv får inte impulsljud gå över 135 decibel, säger Emil Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev