Vi behöver ett nytt politiskt beslut som tydligt anger en nivå med ett mindre antal vargar i Sverige, anser Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson John Widegren i en kommentar till dagens vargjaktsbeslut. Foto: Lars-Henrik Andersson

M: Myndigheterna missar chans att minska vargstammen

Myndigheterna missar en bra möjlighet att minska vargstammen där den är som störst. Det anser Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson John Widegren när han kommenterar licensjaktbesluten.

Jan Henricson Publicerad 30 september 2020 - 12:03

John Widegren, Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson.

Enligt John Widegren är nivån på licensjakten anmärkningsvärt låg.

– När vi nu har säkrat 365 vargar plus de valpar som fötts i sommar får vi i stället för en minskning en kraftig ökning av stammen. Här hade det funnits en bra möjlighet att bevilja ett mycket större antal vargar på licensjakt, säger John Widegren.

 

Ger upp jakt

Widegren säger att det finns många anledningar att minska vargstammen i områden där koncentrationerna är som tätast. Inte minst för att visa omtanke om de människor som lever och bor i områdena, och som måste bära bördan av ett för stort rovdjurstryck.

– Vi ser fler och fler exempel på människor som ger upp sin jakt, men som också slutar med sin näringsverksamhet på grund av vargen. Det här får effekter både på människors livsmiljö, men också på den svenska livsmedelsstrategin och den biologiska mångfalden.

 

Begränsad vargjakt i fyra län

Färre vargar

John Widegren hävdar att en högre tilldelning under vinterns jakt hade gett människor i vargområdena hopp, för att någon lyssnar och tar hänsyn till deras livssituation.

– Det är tydligt att politiken på allvar behöver ta skarpa beslut om en ny vargförvaltning. Man ska inte bara prata numerär, men eftersom vargen inte finns på så stora områden som riksdagsbeslutet slog fast, behöver vi förmodligen minska ner till cirka 170 djur, säger han.

 

Jakt i två vargrevir – missnöjd länsordförande

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram