Foto: Olle Olsson

Lottningen kan tas bort vid nästa års ripjakt

Premium

Sannolikt försvinner lottningsysstemet för de kvoterade ripjaktområdena i Jämtlands län nästa år.

Tommy Dadell. Foto: Olle Olsson

– Som det ser ut nu så tar vi bort lottningen. Men kvoteringen med fem jägare per dag ser ut att bli kvar, säger länsstyrelsen Jämtlands handläggare Tommy Dadell.

Bakgrunden till att lottningen kan tas bort är problemet med sena avlysningar som gjorts under hösten inom Ruvhten sijte sameby i Härjedalen.

– Inför årets premiär var det många jägare som bokat och betalat för jakten inom Ruvhten sijte. Men två tre veckor före jakten begärde samebyn att länsstyrelsen skulle avlysa småviltjakten av renskötselskäl och hälften av områdena avlystes också, säger Tommy Dadell.

 

Flyttade jägare

Det fick till följd att länsstyrelsen flyttade alla ripjägare till Särvfjället, som är de två enda områdena i Härjedalen som inte är kvoterade och inte har lottningssystem.

Lokala jägare drabbas när länsstyrelsen flyttar ripjägare

Det här fick i sin tur till följd att områdena på Särvfjället avlystes för andra jägare och de, kanske främst lokala, jägare som tänkt boka jakt på Särvfjället stod därmed helt utan jakt på statens marker.

– Det var det minst dåliga beslutet vi kunde ta under rådande omständigheter, hävdar Tommy Dadell.

 

Boka samtidigt

Men för att inget liknande ska hända kommande höst överväger länsstyrelsen att ta bort lottningsystemet. De jägare som vill komma åt jakt inom de kvoterade områdena kommer i så fall tvingas boka jakten samtidigt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev