Lokala ripjägare ifrågasätter länsstyrelsens schablonmässiga avlysningar av ripjakt. Foto: Olle Olsson & Fredrik Larsson / Mostphotos

Lokala ripjägare: ”Vi ser fjällen men vi kan inte komma dit och jaga”

Premium

Härjedalens fågeljägare har fått nog av otillgänglig ripjakt på statens marker.
– Vi ser fjällen genom fönstren men vi kan inte komma dit och jaga, konstaterar Bo Magnusson från Vemdalen.
Därför kallade han både länsstyrelsen Jämtland och ripjägare från Härjedalen till möte i syfte att få till en mer lättillgänglig ripjakt för ortsbor.

Till mötet, som hölls i Hedviken, kom tio specialinbjudna lokala jägare och två tjänstemän från länsstyrelsen.

Bo Magnusson. Foto: Olle Olsson

– Vi som bor här i Härjedalen har små möjligheter till jakt på statens marker. Även vi måste vara med i lottningen för ripjaktområdena och hamnar man på plats över 100 är det nästan omöjligt att komma åt ripjakten innan det blir avlyst för älgjakt. Vi som bor här måste ha förtur till jakten och det är därför jag kallat till det här mötet idag, sa Bo Magnusson när alla satt sig ner i lokalen.

 

Utanför lottningssystemet

Han hade även med sig ett förslag som han skickade till länsstyrelsen Jämtland för ett drygt år sedan, men där det fortfarande saknas respons från myndigheten. Förslaget går ut på att de jägare som bor i en fjällkommun, och som därmed har rätt att lösa kommunkort på statens marker, ska få gå utanför lottningssystemet och på så sätt komma åt all mark som är upplåten för jakt.

– Vi är ett 60-tal jägare som årligen löser kommunkort så det kan inte bli något problem med för många jägare på de kvoterade områdena, sa Bo Magnusson.

 

Flera förslag

Det samlade mötet hade även fler förslag på ungefär samma tema. Någon ansåg att lottningen först skulle öppnas för kommunjägarna medan någon annan tyckte att några av statens jaktområden enbart ska vara öppna för kommunjägarna.

 

Positivt inställd

Länsstyrelsens handläggare Tommy Dadell såg positivt på de olika förslagen.

Tommy Dadell. Foto: Olle Olsson

– Jag tycker inte att det är orimligt att på något sätt ge företräde för den som är skriven i en fjällkommun. Vi tar med oss det här och vi ska i möjligaste mån göra det vi kan för att tillgodose detta.

– Men vi kan heller inte lova för mycket. Det här förutsätter att samerna går med på att det kan vara fler än fem jägare per dag inom de kvoterade områdena och att ett sådant system är förenligt med EU-rätten, fortsatte Tommy Dadell.

Det fick mötet att reagera.

– Ni är alldeles för fega. Ni tror att EU ska reagera på än det ena och än det andra. Kör på så får vi se om något händer, menade en mötesdeltagare.

 

Ny chans i vår

Tommy Dadell förklarade också varför Bo Magnusson inte fått någon respons från länsstyrelsen på det förslag han lämnat in för drygt ett år sedan.

– Det bordlades när rennäringsdelegationen hade möte tidigare i år. Men till våren kommer det upp igen och det är länsstyrelsen som nu är beslutande i den här frågan.

Lokala jägare drabbas när länsstyrelsen flyttar ripjägare

Under mötet väcktes också kritik mot länsstyrelsens schablonmässiga avlysningar av småviltjakten på statens marker.

– Länsstyrelsen är till för alla men i den här frågan känns det som om ni alltid gör som samerna vill, ansåg en jägare.

Och han fick medhåll av länsstyrelsens Tommy Dadell.

– När samerna hör av sig och vill avlysa småviltjakten av renskötselskäl måste vi göra det. Vi har ingen möjlighet att göra kontroller var renarna finns utan måste lita på vad de uppger, sa Tommy Dadell.

 

”När samerna hör av sig och vill avlysa småviltjakten av renskötselskäl måste vi göra det.”

 

Han uppgav vidare att det knappt gjort några kontroller alls av jägare i samband med årets ripjakt eftersom de resurser länsstyrelsen Jämtland hade för detta istället gick till extrakontroller av jägare i samband med björnjakten.

 

Avlysa för älgjakt

Flera jägare ifrågasatte också varför myndigheten måste avlysa hela jaktområden för älgjakt. Detta då älgjakten bedrivs i skogsmark och ripjakten på fjället.

– Det beror på att vårt system Nature.it i dagsläget inte klarar av att rödmarker delar av ett jaktområde. Från och med nästa höst löper avtalet med Natur.it ut och då får vi se om vi kan göra om systemet eller hitta ett annat system som skulle kunna klara av en sådan sak, menade Tommy Dadell.

Innan mötes avslutades passade han på att tacka för inbjudan och lovade samtidigt att i möjligast mån försöka gynna lokalbefolkningen när villkoren för nästa års fjälljakt ska sättas på pränt.

– Och ni får inte glömma att redan idag har boende i fjällkommuner en förmånligare jakt eftersom ett kommunkort på statens marker kostar bara 900 kronor per år, sa Tommy Dadell.

– Ett förmånligt pris för jakten spelar ingen roll om man inte kan jaga. Som det är idag kommer vi inte åt jakten, konstaterade Bo Magnusson innan mötet avslutades.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev