Licensjakten på varg överklagas

Beslutet om licensjakt på varg överklagas av miljöorganisationerna, med andra ord riskerar vargjakten återigen att påverkas av rättsprocesser. Foto: Olle Olsson

Beslutet om licensjakt på varg överklagas nu av miljöorganisationerna.
Organisationerna begär även att jakten stoppas fram till dess att förvaltningsrätten kommit med ett beslut.

Som väntat överklagar miljöorganisationerna Världsnaturfonden, Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen samt föreningen Nordulv beslutet om licensjakt på 46 vargar.
Överklagningstiden är tre veckor, även om Naturvårdsverket så sent som igår var osäker på frågan.
– I normalfallet är det tre veckor men det beror på från när man ska räkna tiden utifrån när beslutet kungörs. Det är inte helt lätt att svara på idag men i normalfallet är det tre veckor, uppger Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen art- och områdesskydd.

Privatperson överklagar
På måndagseftermiddagen fick Naturvårdsverket in en överklagan, från en privatperson, gällande jakten i Dalarna och Värmland. Senare kom överklaganden in från miljörörelsen.
Beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen i fredags kommer med stor sannolikhet att påverka den planerade licensjakten på varg som startar den 2 januari. Domstolens beslut gör det möjligt att överklaga alla jaktbeslut (både licens- och skyddsjakt) för järv, varg, lodjur och björn till domstol.

Skickas vidare
En överklagan landar först hos Naturvårdsverket som sedan skickar den vidare till respektive förvaltningsrätt: Karlstad (Värmland och Örebro län), Falun (Dalarna och Gävleborg) och Uppsala (Västmanland).
Därefter kommer förvaltningsrätterna göra bedömningen hur fort de hinner handlägga ärendet. Kommer överklagningarna nära inpå jakten kan rätten komma att ta beslut om inhibering, alltså att jakten stoppas i avvaktan på ett slutligt avgörande. Miljöorganisationerna begär inhibition av jaktbeslutet. Inhiberingen kommer då förmodligen överklagas av jägarsidan till kammarrätten.
Sammanfattningsvis råder för tillfället stor osäkerhet om jakten kan starta som planerat den 2 januari. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev