Den 20 april kan det vara tillåtet med licensjakt på gråsäl. Med rätt isförhållanden kan då en spännande jaktform återupptas på isar i Bottenviken. Foto: Ulf Lindroth

Licensjakt på säl – snart kommer beslutet

Premium

Naturvårdsverket förbereder ett beslut om licensjakt på säl. Enligt myndighetens planering ska licensjakten inledas den 20 april.
– Nästa vecka kommer vi att informera berörda myndigheter och organisationer om grunderna i vårt förslag, säger Nils Mårtenson, handläggare på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

Regeringen har öppnat för licensjakt på säl. Naturvårdsverket förbereder ett beslut som ska komma i slutet av mars eller början av april.

Regeringen öppnar för licensjakt på gråsäl

Till vissa delar ersätter licensjakten den tidigare skyddsjakten.

Men kraven blir betydligt enklare.

Bland annat försvinner den under skyddsjakt hårt kritiserade regeln om att jakten ska bedrivas inom ett avstånd på 200 meter från fiskeutrustning eller fångstanordning. Licensjakten kommer inte att kopplas till dokumenterade skador på fiskebestånd eller utrustning.

– Det blir inga sådana krav, och det innebär att säl enklare kan jagas när den går upp på is, kobbar eller skär, säger Nils Mårtenson.

 

Vill ha synpunkter

I den information som under nästa vecka skickas ut för synpunkter kommer Naturvårdsverket att föreslå licensjakt på 2.000 gråsälar, 900 knubbsälar och 400 vikare.

Det blir dessutom en gemensam kvot utan styrning till enskilda län. Som ett exempel gäller kvoten för gråsäl från Skåne till Norrbotten.

 

Mindre ökning

Någon större ökning av avskjutningen jämfört med tidigare skyddsjaktbeslut innebär inte förslaget. För gråsäl är det en mindre höjning från skyddsjaktens 1.750 djur till licensjaktens 2.000 sälar, men med enklare regler hoppas Naturvårdsverket på en högre måluppfyllelse.

Under den nu avslutade skyddsjakten på gråsäl fälldes 1.050 av tilldelade 1.750 sälar.

Den planerade licensjakten ska utvärderas, och Nils Mårtenson utesluter inte en kombination av licensjakt och skyddsjakt.

– Om det fortsatt är problem när licensjakten avslutas kan vi givetvis ta beslut om skyddsjakt, säger han.

 

Ingen handel med säl

För knubbsälen innebär förslaget en höjd avskjutning från 600 till 900 sälar, för vikaren en höjning från 300 till 400 djur.

Licensjakten förväntas ge ett ökat antal fällda sälar, men frågan om handel med sälprodukter är fortfarande en svårlöst fråga. Förbudet innebär att varken kött eller sälprodukter som exempelvis sälskinn får säljas. Förbudet anses som en begränsande faktor för jakt på säl.

– Nu ligger inte det på Naturvårdsverket, utan i första hand på Jordbruksverket, säger Nils Mårtenson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev