Publicerad 24 april 2019 - 17:50

I Harads i Norrbotten får barn och äldre viltkött på menyn. Detta efter att Bodens kommun inlett ett samarbete med en lokal livsmedelsproducent. Foto: Lars-Henrik Andersson

Levererar viltkött till skola och äldreomsorg

Bodens kommun har inlett ett samarbete med en lokal livsmedelsproducent som levererar viltkött till skola, äldreboenden och hemtjänst i Harads.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Vid fem tillfällen under våren ska den lokale livsmedelsproducenten Svantes Vilt & Bär leverera viltkött till kommunen. Första gången var i början av april då de boende i äldreomsorgen i Harads fick äta älgskav från skogarna i Norrbotten.

– Det var bra, den var god. Nog är det bättre från Norrbotten, säger Lars Hahto som bor på Edestrand äldreboende i en nyhetsartikel på Boden kommuns hemsida.

Maten tillreds i Harads skolas kök och levereras därifrån även till äldreboenden och hemtjänst i Harads. I maj kommer skolbarnen för första gången serveras lokalt viltkött.

Samarbetet kom till efter att upphandlingsenheten på Bodens kommun initierat en dialog med Svantes Vilt & Bär.

 

Fler skolor

– Vi har träffats och resonerat om vilket behov vi som kommun har och vad de kan erbjuda. Vi hade inget avtal på vilt sedan tidigare så här såg vi en enorm möjlighet att kunna ta in älg och ren på avtal, säger Sandra Stenman, upphandlare på Bodens kommun och fortsätter:

– Planen är att ta in lokalt vilt till fler skolor och förskolor. Det blir inte särskilt mycket dyrare, priset för lokal älgfärs är nästan samma som ekologisk nötfärs, säger Sandra.

 

Tänker på klimatet

Till grund för satsningen på viltmat ligger kommunfullmäktiges beslut om att Bodens kommun ska möjliggöra för lokala leverantörer att leverera närproducerat.

– Det här gör vi för att tänka på klimatet genom att komma bort från långa transportsträckor och upphandla nära och för att stödja de lokala producenterna. Och vi gör det självklart för att kunna servera bra mat, som högkvalitativt viltkött, till våra yngre och äldre. Eftersom det är fullt möjligt att upphandla på ett smart och lokalt sätt så ska vi göra det, säger Claes Nordmark, kommunalråd (S).

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram

Heta ämnen på Svenskjakt.se