Luleås kommunalråd Niklas Nordström vill införa viltkött på menyn i skolorna. Ett beslut har redan tagits om att köpa in mer närproducerade livsmedel. Foto: Snowgarden AB

Kommunalråd vill införa viltkött på skolmatsedeln

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) vill att det serveras viltkött på skolorna.
Idén till satsningen fick han av Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson som berättade om ett liknande projekt i Västmanland.

I samband med Jägareförbundet Norrbottens årsstämma nyligen höll Luleås kommunalråd Niklas Nordström ett anförande. Han berättade att Luleå kommun ligger i startgroparna för att få in viltkött på menyn i skolorna. Niklas Nordström är själv jägare och ser viltköttet som en resurs; närproducerat och klimatsmart som bör kunna komma fler till del. Samt att viltkött på menyn även skulle öka förståelsen för jakt.

– Det skulle vara ett mycket positivt steg för oss att ta om vi kunde servera viltkött. Luleå kommun har redan ändrat inriktning och köper nu in mer lokalproducerat livsmedel, berättar Niklas Nordström.

Eleverna i Luleå kan snart komma att bli serverad viltkött.

Eleverna i Luleå kan snart komma att bli serverad viltkött. Foto: Lars-Henrik Andersson

Hur fick du idén att kommunen ska servera viltkött i skolorna?

– Jag är god vän med Torbjörn Larsson, Jägareförbundets ordförande, och han har berättat för mig om ett framgångsrikt projekt i Västmanland där man serverade viltkött till eleverna. Och då tänkte jag att kan de i Västmanland borde vi kunna det i Luleå.

 

Hur skulle det gå till praktiskt?

– Det bygger på ett samarbete med jägarkåren så vi vet att det finns älgkött att köpa, i vårt fall är det älg som är den huvudsakliga källan för viltkött. Och sen att våra avtalsparter som levererar till skolan är med oss och ser till att det fungerar rent praktiskt till våra förskolor och skolor.
Niklas Nordström påpekar att en förutsättning är att livsmedlen följer gällande livsmedelslagstiftning.

– Det är även viktigt att det är förpackat och berett på ett sådant sätt att det fungerar rent praktiskt att hantera för personalen i köken. Man bör även ta höjd för att eventuell utbildning av kökspersonal kan behövas om det är en ny råvara att arbeta med samt att menyn behöver anpassas, säger Niklas Nordström.

Han berättar vidare att det är fullt möjligt för kommunen att handla närproducerat och att en skicklig inköpsavdelning vet hur kommunen ska fråga för att få den kvalitet och meny som man vill ha.

 

Hur tänker du driva frågan vidare?

– Jag har bett vår inköpschef inleda ett internt arbete tillsammans med måltidsservice och att ha dialog med leverantörerna för att möjliggöra ett ökat inslag av viltkött. Kanske det blir ett försök i mindre skala till att börja med tills vi ser vilka volymer älgkött som finns att tillgå.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev