Staten – länsstyrelserna i södra och mellersta Sverige – kan inte komma överens om var 25 vargar ska finnas. Ingen myndighet vill ha dem.

Staten – länsstyrelserna i södra och mellersta Sverige – kan inte komma överens om var 25 vargar ska finnas. Osämjan ligger i att ingen myndighet vill ha dem. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Låst läge riskerar jakt – länsstyrelser vägrar ha fler vargar

Kampen om var de sista vargarna ska hysas – eller kanske snarare inte hysas – fortsätter. Inte heller efter att ha fått extra tid på sig av Naturvårdsverket har de involverade länsstyrelserna kunnat komma överens i förhandlingarna. Ingen vill ha de sista vargarna.

Uttrycket Nimby, fritt översatt ”inte på min bakgård”, har här och där applicerats på den pågående förhandlingen om miniminivåerna för varg i det mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet i Sverige.

Totalt har det beslutats att det ska finnas 30 föryngringar, alltså 300 vargar, som minst i landet. Men när dessa 300 djur ska fördelas mellan länen kan inte staten, i form av länsstyrelserna, komma överens om var de ska finnas.

Inte överens

Svensk Jakt var först med att rapportera om de strandade diskussionerna mellan det södra och det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Klart stod då att det mellersta förvaltningsområdet, som genom årtionden burit merparten av vargstammen i Sverige, nu anser att de ska sänka sin miniminivå avseende antal vargar – från dagens 285 vargar till 215 – och att södra förvaltningsområdet därmed måste höja sin miniminivå.

Södra förvaltningsområdet å sin sida menar att man redan tagit det antal som regionen som mest klarar av, det vill säga 60 vargar.

Därmed fanns 25 vargar kvar att fördela mellan förvaltningsområdena, något som länsstyrelserna – med landshövdingarna i spetsen – inte förmådde.

Extra tid slut

Naturvårdsverket har dock stått fast vid sin åsikt att det är dessa parter som genom samarbete måste komma fram till ett gemensamt förslag som summerar 300 vargar. Verket gav därför länsstyrelserna mer tid för att arbeta med frågan.

Fram till den 30 april hade länsstyrelserna på sig att komma fram till den fördelningen. Detta vid en tid som det, enligt Naturvårdsverkets plan, redan ska finnas färdiga underlag för dem att delegera rätten att besluta om licensjakt på varg.

Enligt Naturvårdsverkets vägledning skulle man nu ha arbetat med delegering av vargjakten.

Problemet är dock att utan beslutade miniminivåer kan inte heller Naturvårdsverket delegera den rätten – och länsstyrelserna således inte heller fatta beslut om någon licensjakt.

Hypotes blev verklighet

Carl-Johan Lindström

När Svensk Jakt förra veckan intervjuade enhetschefen på Naturvårdsverket, Carl-Johan Lindström, menade han att frågan om just utebliven licensjakt var hypotetisk och att de fortfarande hoppades på att parterna kunde enas.

Klart står nu att så inte är fallet. Såväl det mellersta rovdjursförvaltningsområdet som det södra står fast vid sina förslag. 25 vargar saknas fortfarande.

Bekräftar

Svensk Jakt har flertalet gånger sökt företrädare på såväl Naturvårdsverket som länsstyrelsen i Skåne och Västmanland, men utan framgång.

På länsstyrelsen i Västmanland bekräftas dock uppgifterna till Jaktjournalen om att förslagen står kvar.

Har du förtroende för myndigheternas förvaltning av varg?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev