lördag 23 september

Länsstyrelsen i Jämtland vill ha den stoppade skyddsjakten på varg prövad av kammarrätten i Sundsvall. Foto: Varg i Lycksele Djurpark: Lars Nilsson

Länsstyrelse överklagar stoppad skyddsjakt på varg

Förvaltningsrätten i Luleå stoppade skyddsjakten på varg i sydöstra Jämtland. Nu har inhiberingen överklagats till kammarrätten av länsstyrelsen i Jämtland, som vill få frågan prövad av högre instans.

Under vintern har länsstyrelsen i Jämtland tagit tre beslut om skyddsjakt på varg som slagit renar på Tåssåsens samebys vinterbetesmarker i Härjedalen. Två vargar avlivades med stöd av det första beslutet, men därefter har två beslut om skyddsjakt inhiberats efter att de överklagats till förvaltningsrätten i Luleå.

SVT nyheter Jämtland var först med att berätta om länsstyrelsens beslut om att överklaga till kammarrätten i Sundsvall.

 

Vill ha tydligt besked

– Alla tre beslut om skyddsjakt överklagades till förvaltningsrätten, men i det första fallet fick vi rätt. Men när nu två beslut i rad från oss stoppats känner vi att vi måste få klarhet i vad som gäller, därför överklagar vi till kammarrätten, säger Henrik Hansson, fält- och viltchef på Länsstyrelsen i Jämtland i intervjun.

Länsstyrelsen vill ha utrett om skyddsjakt är en lämplig metod för att skydda renarna i området från vargangrepp, och man vill även få en överprövning av Naturvårdsverkets beslut om att Jämtland ska ha en vargföryngring.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev