En av de båda vargar som skjutits i Tinäsetreviret besiktigas av länsstyrelsens personal. Foto: Kristoffer Pettersson

Länsstyrelsen om jakt i tomma revir: ”Bökigt att vi måste ta besluten när vi vet som minst”

Premium

I Gävleborg har endast 3 av 18 tilldelade vargar fällts – eftersom flera av de utpekade reviren redan tycks vara upplösta. Det hade länsstyrelsen indikationer på tidigare, men var ändå tvungen att fatta beslut på flera månader gamla uppgifter.

I Gävleborgs län beslutade länsstyrelsen att tio vargar fick fällas inom området för Ödmården- och Mörtsjöreviren. Där har en varg fällts, sedan har det inte rapporterats om några fler spår efter vargar.

Två av åtta vargar skjutna – länsstyrelsen avlyser jakten

I Tinäset-reviret, på gränsen mot Dalarna, beslutade de båda länsstyrelserna att åtta vargar skulle få fällas. Där sköts två – troligtvis andra – vargar och sedan avlystes jakten då det inte hittats fler spår.

Där har det inte heller, under den pågående inventeringssäsongen, hittats några spår från det angränsande reviret Igelsjön.

Varför läget är som det är, att antalet vargar och revir inte tycks överensstämma med fjolårets inventeringsresultat är Simon Viklund inte säker på.

 

Misstänker ni illegal jakt?

– Nej, vi har inga tecken på det alls. Så nej, absolut inte, säger Simon Viklund som menar att de inte heller tidigare haft misstankar om någon utbredd illegal jakt i länet.

– Vi har ofta haft våra revirmarkerande vargar kvar år efter år. Men vi har heller kanske inte haft den här förtätningen som man sett söderut. Där det ena året är ett revir, och nästa år två revir på samma yta. Då blir det mer konflikter mellan vargar, så det är klart att det kan hända grejer.

 

Vargarna som sköts i Tinäsetreviret kan vara en hane från Ulvåa och en tik från Igelsjö. Det är dessa två vargar som enligt årets inventering vistats i området. Foto: Kristoffer Pettersson

Hur många vargar verkar saknas i området?

– Det är egentligen tiken i gamla Tinäsetparet som vi inte hittat ännu i år. Hanen går lite söderut. Men det är också ganska mycket tid kvar på inventeringen, så tiken kanske är någon helt annanstans. Eller inte.

– I intilliggande Igelsjön, där vet jag inte om vi hittat någon av de revirhävdande vargarna, säger Simon Viklund.

Andra tecken

Utöver att flera av vargarna inte hittats genom inventeringen finns det även andra tecken på att reviren tycks vara upplösta.

– Det nya paret, de vargar som inte blev så långlivade, deras revir sträckte sig över båda de revirens tidigare områden.

För två år sedan, 2021, jagades vargarna i Ryssjöreviret, med mål om att det skulle upplösas. Så blev dock inte fallet.

Två avkommor från reviret blev kvar och bildade, med varsin ny partner, reviren Ödmården och Mörtsjön.

Schablonsiffra

– Vi använde schablonsiffran sex vargar i tilldelning, och så hade vi inte underlag på fler än sex stycken i inventeringen inför jakten. Sex vargar blev skjutna och vi bedömde att alfaparet var inräknat där, så då avlyste vi jakten. Men det visade sig att det fanns valpar kvar som lockade till sig partners.

 

Effekten blev egentligen att det krävts två års licensjakter för att tömma reviret?

– Ja, det var inte enligt tanken. Syftet var att upplösa reviret, men det blev inte lyckat där, säger Simon Viklund.

Under fjolårets inventering upptäcktes att de två kvarvarande vargarna bildat egna revir inom samma område som Ryssjön tidigare fanns.

– Det var två konstellationer, en tik med valpar och en annan tik med en hane.

Skapa utrymme

Eftersom licensjaktbeslutet grundar sig på den föregående säsongens inventering valde länsstyrelsen att skapa utrymme för att det kunde finnas föryngringar i de båda reviren, uppger Simon Viklund. Tilldelningen till årets licensjakt blev därför tio vargar.

– Där tog vi höjd för att det fanns risk att båda skulle ha fått föryngringar till i år, men det var i princip tvärtom. Tiken med valpar har vi inte hittat alls och paret har vi hittat under hösten, men inte med valpar.

Hanen i reviret Mörtsjön, där länsstyrelsen konstaterat valpar, sköts under en skyddsjakt 2021, påpekar Simon Viklund. Däremot har både tiken och hanen i det andra reviret konstaterats under den gångna hösten, men bara en varg har fällts under licensjakten.

Gamla uppgifter

Att besluten bygger på flera månader gamla uppgifter är ett problem eftersom mycket hinner förändras under den tiden. Om länsstyrelsen haft höstens inventeringsunderlag, hade besluten kunnat se annorlunda ut, påpekar Simon Viklund när han talar om Tinäset.

– Vi hade inte tagit med det här reviret om vi hade haft den här kunskapen i september, ­ men det hade vi inte. Det är bökigt att vi måste ta besluten när vi vet som minst.

– Enligt lagstiftningen måste besluten tas senast första oktober – och det är samma datum som inventeringen börjar.

 

Varför hade man inte valt Tinäset med dagens kunskap?

– Det är inte genetiskt fel, men ger inte speciellt stor effekt heller. Hade vi velat påverka stammen för att nå de förvaltningsmål vi har, hade vi valt ett annat revir, säger Simon Viklund.

Tilldelningen i Ödmården, Mörtsjön och Tinäset är totalt 18 vargar, men bara tre har fällts. Jakten ses dock bara som ett förvaltningsverktyg för att nå målen, som att exempelvis få en lägre täthet av vargar i vissa områden.

– De där 18 är en kvalificerad gissning. Målet är att det ska bli tomt på varg i de här områdena – och det verkar det ju vara, säger Simon Viklund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev