Länsstyrelsen Gävleborg har beviljat skyddsjakt på en tredje varg i området kring byn Gammel-Homna. Foto: Roger Arnefalk / Mostphotos

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt – tredje vargen i samma by

Två av tre vargar som uppträdde nära byn Gammel-Homna sköts i våras. Nu beviljar Länsstyrelsen Gävleborg skyddsjakt på ytterligare en varg som rör sig i byn.

Tidigare i veckan kunde Svensk Jakt berätta att en privatperson, efter att ett får dödats, ansökt om skyddsjakt på en varg kring byn Gammel-Homna, Hälsingland.

Tredje skyddsjakten

Byborna i området är vana att ha vargar inpå knuten. Under våren ansöktes gång på gång om skyddsjakt då tre yngre vargar dagligen rörde sig intill gårdarna. Två skyddsjakter beviljades på två vargar – och två av de tre vargarna sköts omgående.

Nya problem

Sedan dess har situationen varit lugnare, men har nu alltså tagit ny fart.

Under fredagen meddelade Länsstyrelsen Gävleborg att de beslutat om skyddsjakt: ”Under mitten av maj och in i juni månad har länsstyrelsen mottagit ett tiotal rapporter om synobservationer av varg i området kring Finnstuga, Voxna, Homna och Gammelhomna i Ovanåkers kommun. De flesta av dessa observationer i anslutning till bebyggelse.”

Oklart vilken varg

Om det nu är den tredje, kvarvarande vargen, som återigen nästan dagligen rör sig i byn är inget länsstyrelsen bekräftat – men har ändå tagit beslut om skyddsjakt.

”Länsstyrelsen konstaterar att trots att två vargar fällts enligt tidigare beslut om skyddsjakt, den 21 mars respektive 3 april 2023 så har problemet kvarstått då varg fortsatt rör sig i området. Länsstyrelsen kan inte med säkerhet säga att den varg som vistats i området den senaste tiden är den sista av de tre vargar som under våren observerats i området, men att vargens beteende inte är helt olikt de två tidigare individernas”, skriver myndigheten.

Jakt en månad

Skyddsjakten får som längst pågå till och med den 28 juli. Jaktområdet omfattar byarna Finnstuga, Voxna, Homna och Gammel-Homna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev