Nu säger även Länsstyrelsen Västerbotten nej till helikopterjakt på älg. Foto: Johnny Olsson

Länsstyrelse säger nej till helikopterjakt – kan skapa stress och skador

Premium

Statliga Sveaskog hade ansökt om att få skyddsjaga älg i Västerbotten med hjälp av helikopter och gjorde jämförelser med skyddsjakt på rovdjur. Länsstyrelsen avfärdar det argumentet och säger nej till skyddsjakt med helikopter.

Det har varit många turer runt statliga Sveaskogs ansökan om skyddsjakt på älg i Norrbotten och Västerbotten.

En kort sammanfattning: Sveaskog sökte skyddsjakt på 32 älgar i Norrbotten. Länsstyrelsen sade nej. Sveaskog överklagade och Naturvårdsverket gick delvis skogsbolaget till mötes och beviljade skyddsjakt på 18 älgar fram till 12 april. Samma sak i Västerbotten, där ville Sveaskog skyddsjaga 50 älgar men fick nej av länsstyrelsen och ja av Naturvårdsverket efter överklagan. Naturvårdsverket tyckte att Sveaskog skulle få skyddsjaga 16 älgar, även där fram till 12 april.

 

Bollades tillbaka

Frågan om att få skyddsjaga älgarna med helikopter bollade Naturvårdsverket tillbaka till länsstyrelserna. Först med beslut var länsstyrelsen i Norrbotten som sa nej till helikopterjakt med hänvisning till att det kan stressa älgarna och få dräktiga älgkor att kasta sina foster.

Samma resonemang för länsstyrelsen i Västerbotten som avfärdar Sveaskogs argument att rovdjur får skyddsjagas med hjälp av helikopter. Länsstyrelsen i Västerbotten kom med sitt beslut i dag.

 

Stress och lidande

Så här skriver länsstyrelsen i Västerbotten vad gäller frågan om helikopteranvändning vid skyddsjakt:

”I ansökan har anförts att tillstånd att använda helikopter och skoter regelmässigt lämnas vid skyddsjakt efter rovdjur, vilket således inte är fallet. Att använda motordrivna fordon vid jakt kan innebära en stor stress för älgar och andra djur. Stressen hos djuren kan orsaka skador som kastning av kalv samt traumatiska skador som till exempel frakturer och sårskador då djuren drivs i hög hastighet under högt motorljud, med hjälp av motordrivna fordon. Denna stress med åtföljande traumatiska skador som kan uppstå är ett lidande för djuren.”

 

Tillståndet utnyttjas inte

Sveaskog skriver i ett pressmeddelande att bolaget inte kommer utnyttja möjligheten att skyddsjaga älg i Västerbotten. Sedan tidigare har bolaget meddelat att man inte kommer skyddsjaga älg i Norrbotten, detta trots att man alltså fått tillstånd för det från Naturvårdsverket. Statliga Sveaskog anger inga etiska skäl att skyddsjaga älg i mitten av april utan skriver i pressmeddelande som i går lades ut på bolagets hemsida:

”…då ärendet dragit ut på tiden hos både Länsstyrelse samt Naturvårdsverket, och att beslutet kommer för sent, i kombination med rådande coronapandemi kommer Sveaskog inte att genomföra en skyddsavskjutning.”

Vidare:

” Vi kan konstatera att Naturvårdsverket är tydligt med att det inte finns någon begränsning i tid för när skyddsavskjutning kan beviljas…”

 

Kritiskt förbund

Jägareförbundet är starkt kritiskt till att Naturvårdsverket beviljat Sveaskog skyddsjakt.

Mikael Samuelsson.

– Ibland måste man ställa sig frågan vilka signaler som svenska folkets skogsbolag, Sveaskog, och Naturvårdsverket vill sända? Är det att träd alltid är viktigare än allt annat i naturen, sa Mikael Samuelsson, styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet, i en kommentar den 20 mars. Samma dag som Naturvårdsverket beviljade Sveaskog skyddsjakt i Norrbotten.

 

Dialog behövs

Han anser att det behövs en lokal förvaltning, med dialog mellan markägare och jägare.

– I norra Sverige har en del markägare använt maktmedel i stället för dialog. Detta skapar inte några bra förutsättningar för en bra älgförvaltning. Då får man i förlängningen i stället denna avart av skyddsjaktsansökningar. Det som är ännu märkligare är att Naturvårdsverket i stort sett alltid beviljar skyddsjaktsansökningar på älg. Vad är det för objektiv myndighetsutövning, sa Mikael Samuelsson i en kommentar på Jägareförbundets hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev