Fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S): Anser statsrådet att det borde återinföras licensjakt på varg i Sverige? Foto: Lars-Henrik Andersson

Landsbygdsministern ställs till svars om rovdjurspolitiken

Riksdagsmannen Lars Beckman (M) ställer i en interpellation till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) fem frågor om den svenska rovdjurspolitiken.

Lars Beckman (M).

Bakgrunden, skriver Beckman, är att det under hösten har skett ett flertal attacker från varg på hundar och tamboskap i Gävleborg. Länsstyrelsen avslog fyra ansökningar om skyddsjakt efter det att en drever blivit vargangripen norr om Ockelbo.

 

Frågorna

Lars Beckman vill ha svar på följande frågor:

  • Hur ser statsrådet på de återkommande rovdjursattackerna på tamboskap?
  • Anser statsrådet att det borde återinföras licensjakt på varg i Sverige, i varje fall i områden med ett högt rovdjurstryck?
  • Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att säkerställa att rovdjurstrycket är spritt över hela Sverige i enlighet med riksdagens beslut?
  • Anser statsrådet att man ska kunna bo och leva i hela Sverige samt bedriva lantbruk utan att riskera att få sin tamboskap attackerad av varg?
  • Hur säkerställer regeringen att länsstyrelsernas bedömning i fråga om skyddsjakt på varg på grund av socioekonomiska hänsyn inte skiljer sig åt?

– När det förekommer varg i områden nära Mälardalen så tas det snabbt beslut om skyddsjakt av socioekonomiska hänsyn men samma beslut tas inte lika snabbt i andra delar av Sverige, skriver Lars Beckman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev