(L): Inga onödiga begränsningar för vapen

Svensk Jakt har i en enkät ställt samma vapenfrågor till partiernas företrädare i riksdagens justitieutskott som vi gjorde för två år sedan. Då hade de bäring på ett kommande riksdagsbeslut. Nu är det aktuellt med en revidering av EU:s vapendirektiv. Och det finns skillnader mellan vad man tyckte då och vad man tycker nu. Här kan du läsa en sammanfattande artikel om enkätsvaren (länk) då och nu. Nedan svaren på årets enkät.

Roger Haddad, Liberalerna
Ledamot justitieutskottet

Är legalt vapeninnehav ett problem, kopplat till grov kriminalitet i Sverige?
– Den illegala vapenhandeln och smugglingen från länder med dålig vapenkontroll är den absolut viktigaste vapenkällan för grovt kriminella. Där behöver de största insatserna sättas in. Liberalerna har lagt förslag i riksdagen för att komma åt det illegala som smugglas in men också krävt översyn av straffskalan. Vi har också uppvaktat Bosniens ambassadör för att diskutera detta. Samtidigt är det förstås också viktigt att reglerna om vapenförvaring, lämplighetsprövning, med mera, för legalt vapeninnehav är ändamålsenliga.

Ska vapenmagasin jämställas med skjutvapen, och därmed vara licenspliktiga?

Anser ni att tillstånd att inneha halvautomatiska kulgevär för målskytte inte ska kunna meddelas för vapen som kan laddas med mer än sex patroner?

Tycker ditt parti att tillstånd att inneha halvautomatiska gevär för målskytte ska tidsbegränsas till att gälla i högst fem år?

Ska helautomatiska vapen (k-pistar) helt förbjudas för målskjutning?

Vad har ditt parti för generell inställning till jakt och målskytte i Sverige?
– Jakt och målskytte är två stora folkrörelser i Sverige och har stor betydelse för viltvården och idrotten liksom för samhället i stort. Det är därför självklart för oss liberaler att vapenlagstiftningen inte ska skapa onödiga eller orimliga begränsningar för alla de hundratusentals legala vapeninnehavarna, samtidigt som regelverket också behöver vara tydligt och förebygga att vapen hamnar i orätta händer.
EU-kommissionens ursprungliga förslag till ändringar i vapendirektivet var orimligt långtgående och hade lett till absurda följder för jägare och för skytterörelsen. Under de fortsatta förhandlingarna har förslaget rört sig i rätt riktning, men jag ser fortfarande inte att alla frågetecken är undanröjda. Det gäller exempelvis förslagen om särskilda kontrollnivåer för vissa vapentyper och vilka följder detta kan få för jägare och för enskilda sportskyttegrenar.

Har regeringen, enligt din mening, följt riksdagens instruktioner om Sveriges inställning under förhandlingarna i EU om ett nytt vapendirektiv?
– Förhandlingarna pågår fortfarande och jag vill inte föregripa en konstitutionell bedömning som ytterst måste göras av konstitutionsutskottet. Men det är ingen hemlighet att regeringens agerande i förhandlingarna om vapendirektivet följs mycket noga, både av allmänheten och riksdagen inklusive mig själv. Det skulle vara helt oacceptabelt om regeringen inte skulle följa riksdagens mandat i förhandlingarna.

Genom att klicka här kan du jämföra svaren ovan med vad Liberalernas representant i justitieutskottet svarade på samma frågor för två år sedan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev