Liberalerna är kritiska till implementeringen av EU:s vapendirektiv i svensk lag, som slår direkt mot sportskyttar och jägare utan att göra Sverige tryggare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Regeringens vapenförslag skjuter på Sveriges ryggrad”

Det finns mycket att göra för ett tryggare Sverige, men regeringens förslag till ny vapenlagstiftning kommer inte att ta oss närmare det målet. Regeringens förslag skjuter istället på de som sköter sig, skriver fem riksdagsledamöter från Liberalerna. 

Vi liberaler har konsekvent röstat mot EU:s nya vapendirektiv, både i Sveriges riksdag och i Europaparlamentet. Nu ska förslaget implementeras i svensk lagstiftning. Frågan ligger utanför Januariavtalet och bereds därmed av regeringen ensam. Vi är starkt kritiska mot regeringens tolkning av direktivet, och det av två skäl. 

För det första försvårar regeringens lagförslag för människor med helt legitima vapeninnehav. Jägar- och sportskytteorganisationerna är precis som vi själva skoningslösa i sin kritik av hur de nya lagarna skulle slå mot ideell sektor, fritid och viltvård.

Lagarna skulle helt enkelt inte göra Sverige tryggare, bara krångligare. För poliser som tränar skytte för att trygga oss andra. För sportskyttar som tävlar för Sverige runtom i världen. Och för jägare som dygnet runt, i eländesväder och terräng, söker upp trafikskadade djur. Inga av dem behöver onödigt krångel och byråkrati.

 

Ett sämre försvar

Utöver detta riskerar förlaget att försämra Sveriges försvar. Försvarsmakten avstyrker förslaget och konstaterar att samarbetet med de civila skytteorganisationerna är av stor betydelse för att vidmakthålla och utveckla förmågan att nyttja skjutvapen effektivt under väpnad strid.

Vi liberaler anser också att regeringen glömmer att det vid sidan om sportskytterörelsen finns 300.000 jägare i Sverige – människor väl utbildade och erfarna i vapenhantering och med god lokalkännedom i sin hembygd.

Många av dessa personer är krigsplacerade och ännu fler kan vara till stor hjälp om Sverige utsätts för väpnat angrepp. En strid på djupet är ju vad en motståndare fruktar mer än allt annat. Vi vill inte på några som helst villkor låta implementeringen av vapendirektivet drabba vår samlade beredskap. 

 

Överväldigande risker

Regeringen är alltså på väg att skjuta på Sveriges försvar och på ideell sektor – Sveriges ryggrad.

Även Lagrådet har synpunkter, bland annat om paragraferna om vapenmagasin och mäklarverksamhet. 

Sammantaget är riskerna överväldigande. Vi anser att vapendirektivet istället ska implementeras på ett sätt som innebär minsta möjliga försämring av vår försvarsförmåga och så lite krångel som möjligt för jägare och sportskyttar.

Den svenska lagändringen får inte gå längre än absolut nödvändigt.

Det finns mycket att göra för ett tryggare Sverige: vi behöver låta allt från skola och socialtjänst till gränspolis bekämpa terrorism, grov organiserad brottslighet och parallellsamhällen.

Men regeringens förslag behöver vi inte. Deras tolkning av EU:s vapendirektiv bekämpar viltvård, krånglar till det för jägare och skyttar och riskerar dessutom att försämra svensk försvarsförmåga.

Liberalerna kommer att rösta emot varje förslag från regeringen som innebär en överimplementering av EU:s vapendirektiv.

 

Allan Widman (L), försvarsutskottet, EP-kandidat

Juno Blom (L), justitieutskottet 

Johan Pehrson (L), justitieutskottet 

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot 

Joar Forssell (L), riksdagsledamot 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.